Merlot Primordial Elogium, primul și ultimul, darul lui Philippe Cambie

0
1137

Totul are ritm, în noi, în jurul nostru, fie că-i mic sau mare, însuflețit sau nu, organic sau mineral. De la nivelul celulei până la cel a Universului însuși, totul apare, se transformă și dispare în propriul său timp. Toate ritmurile se întrepătrund și se armonizează. Cu sau fără conștiință de sine, tot ce-i viu înțelege noaptea și ziua, Soarele și Luna, anotimpurile, anii, creșterea și descreșterea, viața și moartea, și urmează, instinctiv, aceste cicluri primordiale.

Mai puțin homo sapiens.

Pe noi, ritmurile naturale ne provoacă să le contrazicem. Vrem căpșune în decembrie, să schiem pe zăpadă în deșert, trei recolte pe an de pe același teren, lumină după apus, tomate crescute din apă, nu din pământ, schimburi de noapte la muncă, să nu cumpărăm decât fructe și legume frumoase și lucioase, viață lungă în ciuda a tot ce ne-o scurtează.

Probabil că starea aceasta de nemulțumre permanentă, dorința de a supune tot ce pare (sau e!) mai presus de noi este ceea ne-a făcut ce suntem azi: specia dominantă a planetei, mereu gata să sculptăm realitatea, să transformăm, după voința noastră, tot ce vine în contact cu noi.

Reversul medaliei? Am obținut supremația, dar am pierdut naturalețea.

Iată o nouă provocare, deci: cum să obții ce-i mai bun de la natură fără a o mai contrazice în vreun fel?

Undeva, în Dobrogea, oameni pasionați au reluat această nouă veche cale, aplicând principiile agriculturii biodinamice pentru a produce vin sub marca Domeniul Bogdan. Asta înseamnă că vinicultorii de aici abordează integrat, holistic, producția vinului, urmărind mereu echilibrul între plantele din vie (nu doar vița!), animalele ce trăiesc pe podgorie, compoziția solului și evoluția mediului înconjurător. Nu sunt folosite insecticide sau pesticide sintetice, ci doar naturale, ceea ce oferă, fără discuție, o producție mai curată și mai sănătoasă, atât pentru sol și mediu, cât și pentru noi, cei care ne bucurăm de rezultatele acestei munci. În plus, oamenii de la Domeniul Bogdan își programează activitățile în vie și în funcție de așa-numitul calendar biodinamic, ceea ce înseamnă că plantarea, fertilizarea, recoltarea șamd sunt făcute în funcție de fazele Lunii (și nu numai) – pentru că, dacă știm că oceanele planetei sunt influențate de aceste faze, de ce n-ar fi și plantele din jurul nostru?

De fapt, vinicultorii de la Domeniul Bogdan fac vin ca la începuturi, ascultând natura și urmându-i ritmurile, dar cu tehnologie modernă.

„Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița de vie. Nu folosim substanțe chimice, doar ascultăm natura. Ville noastre se hrănesc doar cu ceea ce pamântul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței de vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți înțelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică” – text tipărit pe o sticlă de vin Domeniul Bogdan.

Pentru a urma calea străveche cu mijloace contemporane e nevoie de ghizi cu totul speciali: enologi care nu doar să înțeleagă, ci să și accepte ce-i de învățat de la natura înconjurătoare, specialiști pentru care vinicultura este atât vin, dar și cultură în sensul intelectual al cuvântului, ca sinteză a unei acumulări vaste de cunoștințe și valori pe baza cărora omul devine ființă creatoare.

În 2019, Domeniul Bogdan l-a întâlnit pe Philippe Cambie, unul dintre cei mai buni enologi ai lumii. Din această reunire au rezultat mai multe vinuri excepționale, reunite în gama Primordial – le recunoașteți după eticheta care, nu întâmplător, poartă un simbol format din literele grecești stilizate Α și Ω – începutul și sfârșitul, adică totalitatea.

Philippe Cambie, supranumit și „enologul de 1500 de puncte Parker”, deoarece a obținut scorul Parker perfect pentru 15 dintre vinurile sale, înțelegea perfect accentul pe cultură în producția vinului: „Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilizaţia şi din istoria noastră, o cultură care se construieşte nu doar pe parcursul unei vieţi de oenolog, ci şi pe parcursul generaţiilor viitoare”¹. El era² mai întâi de toate un bun ascultător: „Avea o abordare foarte intuitivă a meșteșugului său. În primul rând încerca să înțeleagă oamenii care voiau să producă un vin mai bun. Cea mai mare bucurie a lui era să ajute vinicultorii să iasă din anonimat prin crearea unor vinuri excepționale. Iar experiența lui de enolog nu era depășită decât de generozitatea inimii sale.”3 Cumva, monsieur Cambie era ilustrarea monumentală a crezului că viața te iubește și te așează acolo unde ți-e locul meritat, dar pentru asta trebuie să te asculți și să te înțelegi mai întâi pe tine însuți. Putea să fi fost inginer, deoarece a făcut un colegiu tehnic. Putea să fi devenit antrenor de rugby, pentru că a jucat în ligile regionale franceze. Dar a fost atras de lumea vinului, potrivit propriilor sale cuvinte, „datorită culturii, plăcerii, utilității, și datorită întâlnirilor pe care vinul le prilejuiește”.4

A fost, de asemenea, un susținător pasionat al viniculturii organice – poate și pentru că era un bun ascultător nu doar de oameni, ci și de natură și pentru că, atunci când încerci să înțelegi ritmurile care animă producătorii de vinuri, nu le poți ignora pe cele ale terroir-ului, care se transformă cu anotimpurile și anii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Printr-o stranie întorsătură a soartei, ultimul vin semnat de Philippe Cambie pentru Domeniul Bogdan este și primul său Merlot. Iată ce oglindire astrală a acestei colaborări fastuoase în eticheta de pe sticlă: alfa și omega, începutul și sfârșitul, totalitatea – dăruite nouă de „acest tip mai mare decât viața însăși”, după cum îl descriu unii dintre cei care l-au cunoscut.

Am participat la lansarea acestui vin formidabil, lăsat moștenire nouă de monsieur Cambie. Numele lui oficial: Merlot Primordial Elogium. Un merlot din recolta 2020, cu o culoare sângeriu-violacee intensă, maturat parțial în butoaie de stejar franțuzesc, cu tanini catifelați, arome de fructe negre de pădure și magiun de prune, nuanțe de vanilie. Eticheta este una dintre cele mai rafinate pe care le-am văzut la un vin românesc, sobră, elegantă, cu accentul perfect al cuprului în relief pentru logo-ul caracteristic.

Băut alături de prieteni, Elogium deschide conversații, încurajează convivialitatea și potențează gastronomia fină alături de care e bine să-l așezăm.

N-au fost produse decât 10.500 de sticle5, dar în fiecare picătură din acestea sunt sublimate pasiunea și harul unui om dedicat culturii vinului.

Iar peste ani, când, într-o altă întâlnire magică din lumea vinului, ultimul pahar de Elogium se va fi terminat, Monsieur Philippe Cambie își va fi împlinit destinul său de om creator care a înțeles și urmat ritmurile primordiale din noi și din tot ce ne înconjoară: va dispărea materialitatea, va rămâne amintirea.


2) Philippe Cambie a murit pe neașteptate în decembrie 2021, la domiciliul său din Châteauneuf-du-Pape. Avea 59 de ani.
5) la ora la care scriu acest text, Merlot Primordial Elogium încă se mai găsește pe site-ul Domeniul Bogdan.

SURSA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here