Lovitură sub centură pentru multinaționale. „Coșmarul” impozitării uniforme a profitului – REALITATE din 2023

0
801

„Mama” tuturor crizelor bate la ușă.
OECD răspunde.

“Honeymoon-ul” fiscal al multinaționalelor a ajuns la final.
1 Iulie 2021 reprezintă cu siguranță o dată memorabilă.

De ce?

La începutul acestei luni, 130 state, (reprezentând 90% din PIB-ul mondial), s-au pus de acord privind reformarea sistemului fiscal internațional, discuțiile fiind inițiate de statele dezvoltate din G7 precum Germania, Canada, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, sub umbrela OECD. (Organisation for Economic Co-operation and Development)

Scopul final ar fi stoparea exportării profiturilor multinaționalelor din țara generatoare de profit spre alte paradisuri fiscale, pentru a nu se supune jurisdicției fiscale ale acesteia.

Piața a fost dintotdeauna cea care a generat veniturile, dar până acum prin diverse metode, precum exportarea profitului/importarea altor cheltuieli din cadrul Grupului, anumite centre ale unor business-uri colosale, cu o cifra de afaceri imensă, ajung să raporteze ca rezultat – sume derizorii de mici / “pierderi”, doar pentru a se sustrage de la plata impozitelor în diferite jurisdicții unde își desfășoară activitatea.

Vezi un exemplu analizat de mine în link >>> https://www.sfin.ro/city-mall-constanta-propeietatea-nepi-rockcastle-reteta-succesului-pe-pierdere/

Astfel, OECD a considerat necesar implementarea unui pachet fiscal anti-BEPS ( Base Erosion and Profit Shifting ), adică un cadru formal ce va conține măsuri de combatere a fenomenului de “erodare a bazei impozabile și transferul profiturilor”.

Aceste măsuri au fost aprobate de la începutul acestei luni, iar din luna Octombrie 2021 va fi disponibilă și metodologia de aplicare a acestora, iar noua legislație va intra în vigoare din anul 2023.

Astfel, pentru a se asigura ca multinaționalele achită o cotă fiscală corectă oriunde își desfășoară activitățile, OECD propune o cotă minimă unică la nivel mondial de 15% vizavi de impozitarea profiturilor.

Pilonul 1 al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici sau să înregistreze “pierderi”.

Sunt vizate mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro.

Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

Pilonul Doi va pune bazele în competiţia privind taxarea veniturilor corporative, prin introducerea unei cote minime de taxare corporativă la nivel mondial, pe care ţările o pot utiliza pentru a-şi proteja bazele de impozitare”, subliniază OECD.

Această cotă minimă va fi de 15%.

Printre cele 130 de ţări care semnează Declaraţia comună se numără Statele Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Elveţia, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Turcia, Ucraina, dar si România.

IMPACT MONETAR

Potrivit unui studiu EU Tax Observatory pentru instituțiile europene, Uniunea Europeană ar obține venituri suplimentare de ordinul a 50 de miliarde EUR de pe urma taxării companiilor multinaționale, dacă acordul stabilit acum de către țările care activează în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, ar deveni realitate; informează Reuters.

CONCLUZIE

Iată ca atunci când vine criza, se găsesc soluții, care de altfel, ar fi putut fi implementate cu mult timp în urmă și care, după cum putem observa, au un impact puternic din punct de vedere monetar.

Dar, ca să incheiem intr-o notă optimistă:

„Mai bine mai târziu…decât niciodată.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here