Inflatia din China… cine ramane in picioare?

china-inflation

Nu cu mult timp în urmă au existat temeri că economia chineză a exportat deflația în întreaga lume. Prețurile mărfurilor care părăsesc porțile fabricii au scăzut timp de 54 de luni, până în septembrie când, în cele din urmă, această tendinţă a fost stopată. Acum există noi îngrijorări în legătură cu faptul că economia chineză ar putea deveni motorul inflației globale. Prețurile sale de producție au crescut cu 4,4% în luna decembrie, faţă de cele din aceiaşi lună a anului precedent. Această creştere este cea mai mare înregistrată în ultima jumătate de deceniu, aşa cum ne arată datele la zi.

Nu este cazul să intrați în panică. Creșterea bruscă a prețurilor, reflectă parțial o bază de producţie mai redusă însă inflația ar trebui să se stabilizeze în cursul acestui an. Principalul motiv pentru care prețurile de producţie sunt mai mari acum, îl reprezintă reculul producţiei de mărfuri, care a avut un impact limitat asupra majorităţii preţurilor de consum.

Este de remarcat faptul că, pentru companii, creșterea prețurilor conduce la profituri robuste care vor încuraja ştergerea prafului aşternut în ultimul timp peste planurile de investiţii.

Pentru o lume care înregistrează o creștere economică lentă, această inflație este binevenită şi în niciun caz nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here