Industriile campioane ale parandaratului cu statul

0
2857

Exemplele de sifonare in contractele cu statul dar si in cele cu entitati private abunda in relatarile media.

Din numeroasele spete descrise rezulta o serie de strategii predilecte. Acestea pot fi impartite in numeroase moduri: maximizarea procentului sifonat, volumul sifonat, usurinta sifonarii etc.

La categoria procent sifonat din intregul contract se disting urmatoarele:

– contractele de IT cu statul
– Studiile de fezabilitate
– asfaltarile si contractele cu CFR-urile.

Contractele de IT cu statul sunt o categorie aparte. Foarte multe dintre aceste contracte incheiate in diferite perioade cu ministere gen MAI or Ministerul Mediului nu au livrabile nici la partea de soft nici la cea de hard. Un birou si o usa pe care scrie zona de securitate X. Din aceasta perspectiva si tinand cont ca multe au fost structurate si cu plata in avans, contractele de IT domina clasamentul formelor de sifonare la nivel de procent.

Pe locul 2 in top se afla studiile de fezabilitate. Pe marile proiecte se poate remarca un lung sir de studii de fezabilitate, desigur fara finalitate. In unele cazuri proiectele au fost facute inainte de revolutie si doar actualizate post revolutionar din 2 in 2 ani. Nu e nici o surprindere probabil ca iteratiile succesive ale aceluiasi studiu de fezabilitate au crescut in pret desi au mentinut continutul.

Pe locul 3 in topul referitor la procentul sifonat la nivel de contract se situeaza asfaltarile. Asfaltul se recicleaza, camasa asfaltica trebuie sa tina maxim un an ca sa se suprapuna pe exercitiul bugetar si sa nu incurce socotelile … Contractele de asfaltat sunt atat de raspandite incat exista si o formula de calcul la cat se sifoneaza.

Tot la pozitia a 3-a la mare batalie cu asfaltarea se situeaza scheme cu entitati cu CFR in nume de tipul Rollingstock or alte reparatii si modernizari de vagoane.

Citeste mai mult pe Lucianisar.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here