În următoarele două luni managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul

0
1163

O stabilitate a activităţii în industrie şi servicii, o creştere moderată a numărului de salariaţi în servicii şi o majorare a a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul sunt tendinţele în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie – martie 2018 identificate de managerii sondaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează tendinţă de scădere (sold conjunctural -33%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni  o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +19%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -8%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here