Conform unui proiect de OUG, care urmează să fie adoptat de Guvern pe 7 decembrie, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei, urmând ca abia din 1 septembrie 2019 să crească la 1.265 lei. În 2019 se suspendă ocuparea posturilor vacante la stat, iar majoritatea angajaţilor din instituţiile publice, inclusiv cele finanţate din venituri proprii, rămân fără indemnizaţia de hrană şi de vacanţă în 2019
Câteva propuneri din OUG care vor fi adoptate de Executiv pe data de 7 decembrie:
*Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, iar începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei.
*Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei.
*În anul 2019, indicele de corecţie, prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,20.
*Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018.
*Angajaţii din instituţiile publice, inclusiv cele finanţate din venituri proprii, rămân fără indemnizaţia de hrană şi de vacanţă în 2019.
- Fac excepţie de la această prevedere personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2018 de indemnizaţia de hrană. Aceşti angajaţi vor primi indemnizația de hrană și în anul 2019.
- De asemenea, personalul din învăţământul superior de stat poate beneficia în anul 2019 de indemnizaţia de hrană care se acordă doar din venituri proprii ale universităţilor de stat.
*Începând cu 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Prin excepţie de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
*În anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
- Prin excepţie de la aceste prevederi, în anul 2019, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.
*În anul 2019, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie se menţin la nivelul lunii decembrie 2018.
*În anul 2019, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament acordate personalului militar se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.