Idei despre… carcei

0
1543

Toti ne-am lovit la un moment dat in viata de neplacutul carcel. Acest fenomen nu este altceva decat o contractie musculara involuntara, dureroasa, ce poate avea orice localizare. Severitatea carceilor poate sa difere si ea de la o simpla contractie pana la impotenta functionala de scurta durata. Din fericire carceii nu sunt o problema severa de sanatate insa aparitia frecventa a acestora poate ascunde diverse dezechilibre in organism. Cu alte cuvinte organismul lanseaza semnale de alarma in momentul in care ceva nu este in regula, iar carcelul poate fi interpretat ca un astfel de semnal.

De ce apar carceii?

Este adevarat ca toti ne-am confruntat cu aceste contractii involuntare dureroase insa exista persoane care sunt la risc de a dezvolta in mod frecvent carcei.

Sportivii de performanta sunt o categorie aparte ce prezinta aceasta problema sub diversele ei forme. In timpul efectuarii activitatii sportive, musculatura este suprasolicitata motiv pentru care pot sa apara astfel de contractii, cu atat mai mult cu cat nu se practica o incalzire adecvata iar temperatura mediului ambient este mai scazuta.

Orice afectiune musculara de fond predispune catre aparitia carceilor. De asemenea exista afectiuni care tin de alte organe si care pot afecta structura musculara ducand la aparitia contracturilor involuntare la acest nivel. Printre acestea se numara bolile de tiroida sau afectiunile ale glandei suprarenale.

O alta categorie la risc pentru aparitia carceilor sunt varstnicii datorita prezentei atrofiei musculare de diferite grade. Gravidele se pot plange si ele de carcei datorita dezechilibrelor hidro-electrolitice si hormonale, la care se adauga in ultimul trimestru de sarcina scaderea gradului de miscare al acestora.

Dezechilibrele hidro-electrolitice (deficitul de magneziu, potasiu, calciu, si deshidratarea) sunt si ele incriminate in aparatia carceilor cu diferite grade de severitate. Trebuie tinut cont de faptul ca exista o serie de medicamente care pot sa concure la pierderi de electroliti in acest fel ducand la aparitia contractiilor musculare dureroase.

Si nu in ultimul rand pacientii cu diabet zaharat se plang de aparitia carceilor.

Remedii impotriva carceilor

In situatia in care in spatele carceilor se ascund diverse afectiuni sau dezechilibre este evident ca solutia sta in tratarea cauzei de fond. In ce priveste tratamentul simptomatic va propunem cateva remedii la indemana oricui:

  • masajul bland cu un produs topic miorelaxant are un efect calmant si de detensionare la nivelul muschiului afectat.
  • Daca carcelul a aparut in timpul unei activitati fizice este obligatorie oprirea acesteia s ipunerea in repaus a muschiului afectat pentru cateva minute.
  • in cazul in care carceii au aparut secundar unei suprasolicitari musculare intense in cadrul activitatii fizice (nu neaparat sportive) se pot folosi comprese cu gheata.

Preventia este si ea extrem de importanta. Astfel consumul de lichide corelat cu temperatura mediului ambient si gradul de efort fizic efectuat, necesitatea  unei incalziri adecvate inainte de a trece la activitatea sportive intensa, alimentatia bogata in fructe si legume (ce aduc vitamine si minerale), adoptarea unui stil de viata sanatos sunt doar cateva din regulile de baza pentru a evita aparitia carceilor. De asemenea daca faceti timp de 15 minute pe zi cateva exercitii de stretching veti antrena musculatura si veti scadea sansele de aparitie a carceilor.

www.vaxicumsport.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here