Cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin împotriva coronavirusului şi modul în care abordarea preşedintelui Donald Trump, America First, încetineşte efortul global

0
1609

Spre deosebire de poziţia abordată în trecut, în cazurile HIV și Ebola, de această dată, guvernul SUA a întors spatele coaliției globale care luptă pentru combaterea virusului SARS-CoV-2. „Ăsta (virusul SARS-CoV-2) va pleca fără să fie nevoie de vreun vaccin “, a declarat preşedintele Donald Trump. „Va pleca și nu-l vom mai vedea, sper, după o perioadă de timp.” Această opinie strict personală, susţinută cu insistenţă de locatarul de la Casa Albă, i-a determinat pe oficialii guvernamentali să avertizeze că accesul americanilor la un eventual vaccin ar putea fi mult încetinit, în pofida cercetărilor de laborator, de ultimă oră, care se fac în acest moment, în Statele Unite.

Abordarea administrației Trump, care nu implică guvernul american la efortul global de luptă împotriva Covid-19, crează numeroase îngrijorări că acesta ar putea să eşueze. Oamenii de știință din întreaga lume cred că vor fi realizate multiple vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, într-un timp record. În urma adevăratelor războaie cu implicare multinaționala purtate împotriva Ebola, Zika, HIV și a altor viruşi ucigași, infrastructura globală privind asumarea proiectelor de imunizare și vaccinare nu a fost niciodată mai puternică, iar în acest domeniu, expertiza americană a jucat un rol esențial.

Cu toate acestea, în pofida faptului că laboratoarele de cercetări din Statele Unite deja au trecut câteva vaccinuri posibil eficiente în faza studiilor clinice, iar companiile farmaceutice au început să-şi reorganizeze fabricile pentru producția acestora, guvernul american a întors spatele coaliției globale de combatere a bolii.

Spre deosebire de Marea Britanie, China, Canada, Turcia, Arabia Saudită, Japonia, numeroase țări africane, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Fundația Gates și Comisia Europeană, Statele Unite nu au trimis reprezentanți, săptămâna trecută, la summitul virtual care a reuşit să adune peste 8 miliarde de dolari pentru obţinerea vaccinului împotriva coronavirusului.

În schimb, Donald Trump, despre care presa americană spune că „ar fi împrăștiat, ani de zile, minciuni periculoase cu privire la vaccinare”, l-a numit pe ginerele său, Jared Kushner, la conducerea „Operaţiunii Warp Speed”, o acţiune unilaterală, americană, de obţinere a unui vaccin. Detaliile acestei operațiuni ​​nu au fost anunțate, dar Casa Albă a stabilit drept obiectiv obţinerea unei doze de vaccin până în toamnă. Un senator republican a numit acest obiectiv ca fiind „uimitor de ambițios” în timp ce oamenii de știință refuză să îi acorde credit.

Stephen Morrison, cel care conduce programul global de sănătate la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, a menționat că administraţia americană nu a a dat niciun semn că ar avea vreun plan de a se alătura viitorului summit global, virtual, privind vaccinurile, care va avea loc la data de 4 iunie 2020. „Statele Unite au ales ca să nu participe la aceste întâlniri, vorbind, în schimb, despre o abordare singulară”, a spus Morisson „Se pare că abordarea presedintelui Trump este planul America First. Riscul este că acest tip de abordare fracturează eforturile internaționale și creează tensiuni, incertitudini și nesiguranțe. Acesta este riscul.”

În interiorul laboratoarelor puternic securizate din Pennsylvania, oamenii de știință urmăresc două căi total diferite dar promițătoare, care ar putea duce la obţinerea unui vaccin împotriva coronavirusului.

La Centrul de Cercetare a Vaccinului de la Universitatea din Pittsburgh, o echipă condusă de directorul Paul Duprex, grefează genetic proteine ​​cu coronavirus pe virusul rujeolei pentru a crea un produs care ar putea fi rapid fabricat, în sute de milioane de doze, din India până în Indianapolis.

„Tocmai din acest motiv existăm noi, ca virologi”, a declarat Duprex. „Am învățat studenții despre bolile infecțioase emergente și re-emergente, ani la rând… Despre Ebola, West Nile, gripă aviară, rujeolă, oreion și așa mai departe. Cu toate acestea, când te confrunţi cu un nou virus care se răspândește rapid de la o persoană la alta, lucrurile devin complet diferite.”

Între timp, la Institutul Wistar din cadrul Universităţii din Pennsylvania, o echipă condusă de profesorul David Weiner foloseşte tehnologia ADN pentru a concepe un vaccin candidat cu mare stabilitate la temperatură şi cu durată lungă de imunizare care ar putea fi distribuit în ritm accelerat, în întreaga lume.

Echipa din Pittsburgh se pregătește acum să testeze vaccinul pe primii subiecți umani, aproximativ 40 de persoane, după ce au obţinut rezultate încurajatoare la testările pe șoareci, iepuri, cobai și primate. Speranțele de reuşită pe care le au cercetătorii americani, sunt extrem de mari. “După toate testele făcute şi reuşite avem optimismul de a spune că probabil vom avea răspunsuri imune, la oameni, în urma administrării vaccinului candidat”, a declarat David Weiner. Primele rezultate ale studiilor clinice sunt aşteptate să apară în luna iunie.

În timp ce guvernul american s-a retras în mare parte din lupta globală, laboratoarele americane, companiile farmaceutice și fundațiile din SUA sunt angajate total în efortul comun, internaţional.

„Aceasta este o problemă, cu adevărat, internațională. Un puzzle internațional pe care trebuie neapărat să-l rezolvăm”, a spus Duprex.

Experții spun că pandemia de coronavirus reprezintă o provocare globală crucială. Chiar și un vaccin bun s-ar putea să nu ofere imunitate pe termen lung, ceea ce înseamnă că virusul nu va fi învins nicăieri, până nu va fi învins peste tot.

„Niciunul dintre noi nu poate accepta o lume în care unii oameni să fie protejați, în timp ce alții nu. Toată lumea trebuie să fie protejată “, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o teleconferință săptămâna trecută. „Niciunul dintre noi nu este în siguranță până când nu vom fi toți în siguranță.”

În cel mai bun caz, un vaccin eficient împotriva coronavirusului va putea fi produs pe scară largă în următoarele 12-18 luni, conform spuselor oamenilor de știință. OMS declară că are deja opt vaccinuri candidate aflate în faza de studii clinice, ceea ce înseamnă că se administrează la oameni și încă 100 de vaccinuri candidat aflate în stadiul pre-clinic.

„Acest virus nu este ca SIDA sau tuberculoza”, a spus Paul Reider, un renumit chimist-cercerator din industria farmaceutică care este şi profesor la Universitatea Princeton. „Acesta este un domeniu în care numeroase vaccinuri vor avea succes și vor fi sigure și eficiente. Vom avea nevoie de patru sau cinci vaccinuri eficiente, care să fie produse în toate fabricile din lume.”

Duprex lucrează cu Institutul Pasteur din Paris și cu Themis, o companie biomedicală cu sediul în Austria. Weiner și echipa sa colaborează cu Inovio, o companie de biotehnologie din SUA, care subcontractează producția la Richter-Helm BioLogics, cu sediul în Germania.

Fiecare proiect din Pennsylvania beneficiază de subvenţii de milioane de dolari primite de la fundația Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), care are sediul în Oslo, Norvegia, la rândul său, susținută de Bill and Melinda Gates Foundation și de London Wellcome Trust.

„Obţinerea unui vaccin necesită timp și nu este un lucru banal”, a spus Reider. „Vom avea nevoie de patru sau cinci vaccinuri eficiente, care să fie produse în toate fabricile din lume pentru a putea învinge virusul.”

În ultima vreme, Donald Trump a atacat jucătorii internaţionali cheie, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii și China, care are la rândul său patru vaccinuri candidate, aflate în studii clinice, în comparație cu cele trei avansate de companiile cu legături în Statele Unite.

Morrison a spus că Trump pare să joace, în principal, pentru audiența politică internă, transmițând mesajul că „luăm acțiunile pe cont propriu, pentru a fi mai puțin dependenți de ceilalți, sperând că vom obţine rezultate mult mai rapid decât concurenţa. Ceea ce vedem este aplicarea acestei abordări ideologice, la criza particulară produsă de coronavirus și aducerea securității sanitare în lumina reflectoarelor. Până acum, problema nu s-a pus în acești termeni.”

Există indicii conform cărora Statele Unite nu au luat la timp măsuri care să ducă la aplatizarea curbei cazurilor mortale Covid-19. De asemenea, analiştii spun că va fi foarte dificilă implementarea unui nou program de vaccinări, din cauza lipsei standardelor federale, a unui sistem de sănătate distorsionat şi inegal și mai ales din cauza comunității, în creştere, a scepticilor care se declară împotriva vaccinării.

„Probabil că vaccinul, odată obţinut, va fi distribuit treptat, în Statele Unite, pentru că va fi imposibilă producţia simultană a 330 de milioane de doze. Din acest motiv va fi nevoie să avem în vedere modul de protejare a persoanelor vulnerabile”, a declarat Paul Delamater, profesor de geografie la Centrul de Populație din Carolina a cărui activitate se concentrează pe lacunele din sistemul de sănătate.

„Geografia riscului reacţiilor adverse, poate fi destul de variabilă”, a spus el. „Una dintre întrebările la care lucrăm, este: Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi şi în ce tip de scenariu?”

„O altă întrebare crucială este: Cum vom obține o imunitate în masă în condiţiile în care se aşteaptă ca un număr necunoscut, de americani, să refuze vaccinul. În acest moment, nu suntem siguri cum vor arăta lucrurile”, a spus Delamater, menționând că vaccinul antigripal, care este disponibil pe scară largă și puternic promovat în fiecare an, are o rată de acceptare de aproximativ 50%.

„Cred că Covid 19 va fi diferit de gripă, deoarece a existat o astfel de spaimă, iar oamenii vor fi obosiți de distanțarea socială”, a spus el. „Deci, cred că absorbția va fi mai mare decât in cazul gripei, dar,  îmi fac griji că ezitarea ar putea fi mai mare din cauza vitezei cu care a fost dezvoltat  vaccinul”.

„Salk nu ar fi putut niciodată să viseze la aceste lucruri”

„ Dr Jonas Salk nu ar fi putut niciodată să viseze la aceste lucruri, pentru că ce se întâmplă acum este, într-adevăr, complet diferit”, a spus Duprex, referindu-se la celebrul om de știință american care a dezvoltat vaccinul anti-polio în anii ’50. Duprex afirmă că noile metode de obţinere a vaccinurilor, care au la bază ingineria genetică pentru a fi cât mai sigure pentru sistemul imunitar, sunt total diferite de metodele tradiţionale din trecut, în care virușii atenuați erau folosiți pentru a provoca un răspuns imun.

Laboratorul Duprex a fost unul dintre primele laboratoare de cercetare din SUA care a prelevat probe de coronavirus, recoltate de la un pacient din Seattle.

„Vor fi necesare numeroase tehnologii de obţinere a vaccinurilor pentru a putea furniza o soluție globală”, a spus Weiner, de laboratorul din Philadelphia.

Cu tot scepticismul său, exprimat în trecut, în legătură cu vaccinurile, se pare că preşedintele Trump este pe cale să îşi schimbe abordarea. „Suntem foarte încrezători că vom avea un vaccin până la sfârșitul anului”, a declarat acesta pentru postul de televiziune Fox News, weekendul trecut. Duprex a numit intervalul de timp formulat de preşedinte ca fiind „probabil greu de respectat”.

„Douăsprezece până la optsprezece luni nu este imposibil, dar trebuie ca totul merge perfect. Aceasta este adevărata provocare… După cum știți, în viața ca şi în știința, nimic nu merge perfect dar ideea este, cu siguranță, una aspirațională”, a spus Weiner. „În cadrul acestei ferestre de 12-18 luni, ar trebui ca oamenii de știință să fie concentraţi într-un singur sens încercând să găsească mijloacele necesare pentru a rupe barierele, menținând în același timp o atenție sporită asupra siguranței sanitare.”

Duprex a făcut referire şi la istoria conducerii cercetării vaccinurilor pe care SUA şi-au asumat-o de-a lungul timpului, de la Salk la Albert Sabin, cel care a dezvoltat vaccinul oral anti-poliomielitic. „Am fost atât de eficienţi, in trecut, ca naţiune, în dezvoltarea vaccinurilor”, a spus el. „Este ciudat să ai toată această bogată istorie de colaborare în științele biomedicale și apoi să te gândești, la un moment dat, din motive greu de înțeles, că vrei să mergi singur în înfruntarea unei probleme globale, acum când colaborarea este mai necesară ca niciodată”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here