Economia României se va contracta cu 4% în 2020, potrivit BERD

0
1621
BERD

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că economia românească se va contracta cu 4% în 2020, pe fondul crizei generate de epidemia cu Coronavirus. Economiştii băncii preconizează că PIB-ul local va avansa cu 4% în 2021, creștere care se va înregistra cu precădere datorită evoluţiei sectorului privat.

Potrivit ultimei estimări economice regionale ale Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, blocajul intern diminuează consumul privat de servicii care presupune contact faţă în faţă şi bunuri de folosinţă îndelungată, acestea constituind cumulat aproximativ 30% din coşul de consum. Impactul se poate compensa într-o anumită măsură printr-un avans al cheltuielilor alimentare, care însumează 25% din coşul de consum, cea mai mare pondere înregistrată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii BERD.

În comparaţie, Guvernul României prevede o cădere economică de 1,9% în acest an, aceasta fiind una dintre cele mai optimiste prognoze. Comisia Europeană estimează o contracţie a PIB-ului, de 6% la nivelul țării noastre, în 2020, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) preconizează o scădere reală a PIB-ului de 5%.

Raportul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare subliniază și faptul că investiţiile în România au înregistrat scăderi pe fondul incertitudinii, în vreme ce presiunea pe lichiditate şi ruperea lanţurilor de aprovizionare pot suspenda temporar proiectele de investiţii în curs.

Bănca Europeana de Reconstrucţie şi Dezvoltare în România

Bănca Europeana de Reconstrucţie şi Dezvoltare  a derulat pâna în acest moment 446 de proiecte în Romania din care 164 sunt active la acest moment. Valoarea totala a investitiilor derulate în tara noastra de catre BERD este de 8,705 mld Euro din care 1,847 mld euro în proiecte aflate în derulare.

Ponderea  invetitiilor în sectorul privat din portofoliu  BERD din România este de 68%.

Din portofoliul proiectelor în derulare ale BERD în România, în valoare de 1,847 mld euro,23 % adica 422 milioane de euro este  investit  în institutii financiare, 41 % reprezentand 765 milioane de euro este învestit in industri, comert si agro-business iar restul de 36 % este investit în infrastructura sustenabila.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale active din Romania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here