Cu match-ul după crapi

0
5595
pescuit

De câteva săptămâni, prietenul și colegul Andrei îmi povestea că pe balta lui, pescăria “La Micuțu”, situată lângă orașul Ocna Mureș, se prind destul de mulți crapi, așa că nu am putut să refuz invitația acestuia de a veni și a mă convinge singur de situație! 🙂

Am ales sa pescuiesc cu match-ul la o distanță de doar 15 – 20 de metri de mal, iar pentru asta a fost necesară varianta de 3,90 metri a bățului EnergoTeam Black Fighter Carp Match și o mulinetă Ryobi Ecusima 4000Vi. Match-ul este din gama medium – heavy, cu o putere de aruncare de 5 – 30 g, iar împreună cu mulineta foarte robustă, formează un combo ideal pentru pescuitul la crap.

Firul principal utilizat a fost Carp Expert Match Sinking cu diametru de 0,22 mm, un produs aprobat EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association / Asociația Europeană a Comerianților de Echipamente pentru Pescuit). Unul dintre scopurile acestei asociații internaționale fiind garantarea validității informațiilor trecute pe rolele de fir. Așadar aprobarea EFTTA garantează faptul că diametrul firului Carp Expert este de 0,22 mm, rezistența de 3,10 kg si sunt informații 100% reale.

Montura pentru acest tip de pescuit a fost una deosebit de simplă, pluta waggler Joker Genius 2 de 6 grame a fost fixată pe fir cu ajutorul unor alice EnergoTeam Competition, am amplasat o alică deasupra plutei, iar restul de plumbi necesari pentru lestarea corectă au fost amplasați sub acesta, o singură alică de semnalizare a fost așezată lângă vârtejul care conecta forfacul cu linia principală. Firul de forfac utilizat a fost Benzar Mono Leader cu diametru de 0,18 mm și lungime de 30 cm, iar cărligele legate au fost Excalibur Grass Carp mărimile 8 – 10, cârlige cu formă clasică, finalizate cu ochet ceea ce permite legarea unor monturi cu fir de păr dacă este cazul.

Deoarece peștii țintă au fost crapii de dimensiune medie, nădirea a fost efectuată doar cu particule, porumb de conservă și pelete de 6mm Benzar Mix Red Krill, acestea au fost “lansate” pe vadul de pescuit cu ajutorul unei praștii de particule Drennan Match Caty Medium.

Ca și momeli pentru cârlig am folosit porumbul de conservă, dar mai ales peletele Benzar Mix Speed Pellet, acestea sunt pelete tari, găurite, iar marele avantaj este faptul că fiecare peletă este legată cu ață, ceea ce permite atașarea directă pe cârlig fără a mai fi nevoie de realizarea unei monturi cu fir de păr.

Balta este o fostă balastieră cu substrat neregulat și, din loc în loc, zone cu vegetație subacvatică, motiv pentru care la începutul partidei de pescuit am realizat o sondare temeinică și am găsit la aproximativ 18 metrii de mal (24 ture de manivelă) o zonă plată și curată, cu o adâncime de 1,8 metri.

Am reglat montura astfel încât cârligul, plus 5-10 cm din forfac să fie pe substrat și am început pescuitul. Pe parcursul pregătirii am urmărit suprafața de apă din fața mea și am observat activitate intensă, peștii iși trădau prezența prin sărituri și deplasări la suprafață. Observând că peștii sunt deja în zonă, am decis să nu efectuez nici un fel de nădire grea. Tot ce am făcut a fost să trag câte o praștie de porumb și una de pelete, la intervale de 2-3 minute.

Crapii au fost atrași imediat de zgomotul particulelor de hrană care cădeau pe apă, prima trăsătură a venit la doar câteva minute și după un drill foarte energic, primul ciortan era în minciog.

După o ora de pescuit s-a adunat pe vad un număr destul de mare de pești care concurau pentru momeală și astfel am început să am trăsături foarte rapide “pe cădere”, înainte ca montura să se așeze și cărligul să ajungă pe fundul apei. Acest lucru se datorează în special ritmului alert de nădire (puțin și des!), dar și tipului de montură utilizat, cu puțin plumb pe fir, ceea ce a permis o cădere lentă și naturală a momelii pe coloana de apă, în același timp cu particulele trase cu praștia.

Am încheiat partida de pescuit după 6 ore foarte intense, cu activitate continuă și cu o cantitate de 30 – 35 de kilograme de pește care, după sedința foto, s-a întors în aceeași stare perfectă înapoi în apă.

Link-uri ale produselor utilizate:

http://www.energofish.ro/product.php/LANSETA-BLACK-FIGHTER-CARP-MATCH/13860/

http://www.energofish.ro/product.php/Mulineta-Ryobi-Ecusima-Model-Nou/9824/

http://www.energofish.ro/product.php/Fir-Carp-Expert-Match-Sinking/3191/

http://www.energofish.ro/product.php/Pluta-Joker-Genius-Waggler–2/5547/

http://www.energofish.ro/product.php/Plumbi-ET-Competition/11527/

http://www.energofish.ro/product.php/BS-Varteje-Rolling/9627/

http://www.energofish.ro/product.php/FIR-BENZAR-MONO-LEADER/13525/

http://www.energofish.ro/product.php/Carlige-Excalibur-Big-Corn-NS/8398/

http://www.energofish.ro/product.php/Porumb-Conserva-Carp-Expert-425ml/6891/

http://www.energofish.ro/product.php/Benzar-Mix-Pelete/9055/

http://www.energofish.ro/product.php/Prastie-Drennan-Match-Caty-Medium-Soft-Nylon/7573/

http://www.energofish.ro/product.php/BENZAR-HOOK-BAIT-MIX-80-G/13651/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here