Cristian Colteanu -AMCHAM- Coruptia este principalul obstacol in fata afacerilor din Romania

0
3718

Un sondaj realizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) în rândul membrilor săi arată că 95% dintre cei intervievaţi consideră că actuala politică economică a României trebuie schimbată astfel încât să susţină un nivel ridicat de creştere în ţară.

Ionuţ Simion, preşedintele AmCham, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii: “75% dintre intervievaţi susţin că România oferă condiţii bune şi numeroase oportunităţi de afaceri. Totodată, 75% dintre directorii de companii percep că slaba performanţă a politicii economice este cauzată de dezacordul dintre partidele politice şi de utilizarea fiscalităţii ca instrument politic”.

Domnia sa a adăugat: “Încrederea liderilor de companii în administraţia centrală este redusă, 97% dintre aceştia văzând corupţia ca un element care influenţează elaborarea politicilor de către Guvern. O proporţie de 61% declară că fenomenul corupţiei a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect şi echitabil la protejarea unui grup restrâns de interese speciale. Totodată, 56% dintre directori consideră că legile româneşti sunt mai puţin atractive pentru mediul antreprenorial decât cele din alte state UE. 83% dintre intervievaţi cred că legile româneşti sunt incoerente şi neclare”.

97% dintre liderii de business chestionaţi văd corupţia drept un element ce influenţează elaborarea politicilor de către Guvern
Pe de altă parte, 88% dintre directorii chestionaţi susţin că investiţiile lor în România răspund aşteptărilor lor sau le depăşesc, iar 100% dintre directorii companiilor cu o cifră de afaceri locală de peste 200 de milioane de euro au declarat că investiţiile lor sunt bune”.
Domnul Simion a precizat că investitorii cuprinşi în sondaj susţin nevoia simplificării şi standardizării taxelor, inclusiv reducerea TVA, un Cod fiscal coerent, reducerea impozitelor pentru companii şi implementarea măsurilor de îmbunătăţire a colectării.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de peste 200 din cei 400 de membri ai AmCham. Această organizaţie reuneşte companii cu investiţii de peste 20 de miliarde de dolari şi 250.000 de locuri de muncă în total, reprezentând 24% din PIB-ul României.
Cristian Colţeanu, membru al Consiliului Director al AmCham: “Corupţia este unul dintre principalele obstacole în calea afacerilor din România. În consecinţă, şi pe agenda AmCham măsurile anticorupţie reprezintă o prioritate care se orientează pe două direcţii: măsuri de prevenire a corupţiei în mediul privat, unde susţinem elaborarea unor clauze anticorupţie şi anti-mită pe care companiile să le includă în contractele pe care le încheie; respectiv măsuri de prevenire în domeniul public, unde salutăm elaborarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2015-2020. Susţinem aplicarea guvernanţei corporative în companiile de stat pentru prevenirea conflictelor de interese”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here