Crampele nocturne – de ce apar?

0
773

Crampele musculare nocturne nu sunt altceva decat contractii involuntare, dureroase ale muschilor striati. Uneori aceste simptome pot fi extrem de suparatoare, provocand durere intensa, incapacitatea folosirii membrului afectat si pot duce pana la  compromiterea somnului.

Spasmele dureroase resimtite la nivel muscular pot sa dureze de la cateva secunde (cel mai frecvent) pana la cateva minute. Mai mult decat atat, contractia muschiului poate fi uneori vizibila cu ochiul liber.

Acest tip de acuza poate sa apara la orice varsta, insa este mai frecvent intalnita la persoanele care au activitate fizica regulata, sustinuta si la cei de peste 55 de ani. In cazul in care acest fenomen apare frecvent ar fi bine sa mergeti la medicul specialist pentru a elucida cauzele aparitiei crampelor nocturne.

Crampele musculare si simptomele asociate

Crampele musculare pot fi percepute in mod diferit de la om la om si in functie de afectiunea cauzatoare. Senzatia de arsura, durerea ascutita, slabiciunea  sunt cele mai frecvente acuze exprimate de catre pacienti.

In plus, uneori acestia se mai pot plange de extremitati reci, senzatia de intepatura la nivelul membrului afectat, paloare tegumentara.

De ce apar crampele nocturne

Oboseala musculara este principala cauza a crampelor nocturne. Persoanele care practica in mod regulat o activitate sportiva de intensitate crescuta se pot confrunta frecvent cu spasme dureroase musculare. Mai mult decat atat, cei care omit etapa de incalzire inainte de un antrenament sportiv sunt predispusi catre intinderi musculare care se vor solda cu crampe nocturne.

Deshidratarea este si ea citata printre cele mai frecvente cauze ale crampelor cu debut nocturn. In acest sens, daca observati ca va treziti noaptea din cauza acestor crampe, atunci intrebati-va daca beti suficiente lichide. Un aport hidric de minim 2 litri pe zi va putea sa previna aparitia spasmelor musculare dureroase.

Dezechilibrele electrolitice sunt o alta posibila cauza a crampelor musculare. Astfel, deficitele de potasiu, magneziu, sodiu si calciu  se pot manifesta (si) prin aparitia spasmelor musculare cu debut nocturn. Totodata, exista anumite medicamente care pot sa antreneze pierderi ale acestor ioni. Un exemplu in acest sens sunt diureticele care pot sa duca la pierderi de potasiu prin urina, acest lucru avand drept consecinta aparitia contractiilor musculare dureroase. Anticonceptionalele orale, steroizii si statinele sunt si ele incriminate in aparitia acestor simptome suparatoare.

Exista numeroase afectiuni cronice care, prin diferite mecanisme, pot sa prezinte in cadrul tabloului clinic aparitia crampelor musculare nocturne. Astfel, pacientii care sufera de ciroza hepatica,  insuficienta renala, diabet zaharat  sau hipotiroidism se pot plange si de tulburarea somnului datorata aparitiei acestor crampe nocturne. In plus, afectiunile care presupun perturbarea fluxului sanguin de tipul bolii arteriale periferice pot cauza in mod frecvent aparitia crampelor musculare.

Si, nu in ultimul rand, daca va treziti noaptea din cauza contractiilor musculare dureroase ar fi bine sa investigati si posibilele carente de vitamine (mai ales cele din gripul B – B1, B5 si B6).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here