Comisia Europeană: Creşterea economiei României va încetini până la 3,8% în 2019 şi la 3,6% în 2020

0
1548

Comisia Europeană subliniază că boom-ul economic care a început în România în 2017 s-a relaxat în 2018. Per ansamblu, instituţia estimează că România a încheiat anul cu o creştere economică de 4%.

„Ritmul mai lent al creşterii s-a datorat consumului privat, deoarece efectele reducerii impozitelor aplicate în 2017 au dispărut, iar inflaţia a avut un efect mai mare asupra venitului real disponibil. Cu toate acestea, creşterea consumului privat a rămas puternică ca urmare a încordării pieţei muncii şi a creşterii salariilor”, arată CE. Creşterea produsului intern brut real se estimează că va scădea şi mai mult în 2019, la 3,8%, şi la 3,6% în 2020, consumul privat fiind în continuare principalul motor.

Oficialii europeni subliniază că ordonanţa lăcomiei introdusă de Guvern în 2018 va avea efecte semnificative. „Evoluţia investiţiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic şi de telecomunicaţii”, arată CE. De asemenea, pe lângă un potenţial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanţei de urgenţă din decembrie a Guvernului ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creşterea semnificativă a imprevizibilităţii mediului de afaceri din România poate avea un efect negativ asupra deciziilor investiţionale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here