Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, îl acuză pe Darius Vâlcov de „lipsă de cunoştinţe”

0
672

Economiştii spun că ROBOR ar putea fi legat de echivalentul său în zona euro.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, sugera că există o „modalitate simplă” prin care BNR poate face taxa bancară „inofensivă” şi tot ceea ce trebuie să facă este să schimbe formula de calcul a ROBOR sau să elimine pur şi simplu indicatorul.

În replică, Lucian Croitoru susţine că nu vede niciun motiv pentru a schimba modul de calcul al ROBOR, spunând că metodologia actuală este în linie cu cele mai bune standarde şi practici globale. El a calificat o posibilă reevaluare drept „inutilă”.

„Suspectez că există o neînţelegere sau o lipsă de cunoştinţe la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcţionează piaţa monetară şi cum sunt calculate ratele”, a declarat Lucian Croitoru pentru Bloomberg.

El spune că propunerea lui Vâlcov ar face mai dificilă reconcilierea stabilităţii preţurilor cu stabilitatea financiară.

„Acest lucru ar pune mai multă presiune pe bănci”, susţine Croitoru. BNR a respins o propunere de a pune capăt disputei cu Guvernul pe tema taxei pe bănci, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare, scrie Bloomberg. Taxa, parte a unor măsuri luate pentru a obţine venituri mai mari cu scopul de a ţine deficitul în limitele UE, a cauzat cea mai abruptă cădere a acţiunilor de la criza financiară globală, susţine publicaţia.

Banca Naţională argumentează că legătura taxei cu rata dobânzii interbancare reduce abilitatea instituţiei de a derula politica monetară şi discută cu Guvernul despre posibile schimbări. O soluţie ar putea fi ca ROBOR să se bazeze pe echivalentul său în zona euro, spune economistul Laurian Lungu.

Noua versiune a Euribor, în prezent în lucru, are mai mulţi paşi suplimentari în calculul său, ceea ce îl face mai greu de manipulat, a precizat el. „Din punct de vedere politic, Guvernul caută o soluţie elegantă pentru a ieşi din impasul în care el însuşi s-a băgat”, a afirmat Laurian Lungu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here