Bancile Europene ameninta suprematia gigantilor Visa si Mastercard

0
1030
Visa si Mastercard

Aproximativ 16 bănci din întreaga UE au declarat că se așteaptă să aibă un sistem de plăți „cu adevărat european” în 2022, pentru a ajuta la digitalizarea unei regiuni în care jumătate din toate plățile cu amănuntul sunt efectuate în numerar.

Factorii de decizie din politica europeană și bancherii au căutat de mult să dezvolte un rival crescut de acasă, în Europa pentru concur cu titanii americani Mastercard și Visa, precum și giganti tehnologici precum Alipay și Google.

Banca Centrală Europeană (BCE) a salutat decizia creditorilor de a lansa un sistem european de plăți unificat.

BCE a susținut în mod constant o soluție bazată pe industrie pentru a concura cu giganții din sistemul de plăți din afara UE.

Banca centrală a declarat anul trecut că dependența de jucătorii non-europeni pentru două treimi din plățile fără numerar a creat riscul ca piața de plăți să nu fie potrivită pentru a sprijini piața unică și  moneda euro.

Thierry Laborde, ofițer șef adjunct de operațiune la banca franceză BNP Paribas, care face parte din proiectul de plăți, a declarat că „urmărește să consolideze Europa, să o facă mai independentă și mai robustă”.

„O vom face împreuna, prin combinarea resurselor noastre. În ceea ce privește sistemele de distribuție, prețurile vor diferi de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi paneuropeană ”, a spus el.

Așa-numita Inițiativă Europeană de Plăți (EPI) își propune să devină un nou mijloc standard de plată, oferind un card pentru consumatorii și comercianții cu amănuntul din Europa, au spus cele 16 bănci participante într-un comunicat.

Sistemul de plata  va acoperi toate tipurile de tranzacții, inclusiv retragerea de cash în magazin, online, retragerea numerarului și „peer-to-peer”, pe lângă soluțiile internaționale de plată existente.

Băncile care s-au înscris deja includ BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit și Societe Generale.

În săptămânile următoare, proiectul va înființa o companie provizorie la Bruxelles, cu alți furnizori de servicii de plată invitați să se alăture, au spus creditorii.

„Obiectivul EPI este de a oferi o soluție de plată digitală care poate fi utilizată oriunde în Europa și de a înlocui peisajul fragmentat care există în prezent”, au spus băncile.

Criza Covid-19 – care a facut ca utilizarea banilor în numerar sa scada în favoarea plăților contactless -a subliniat necesitatea unei soluții europene unice de plată digitală.

sursa foto:filkr.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here