Combinatorii IT specializaţi în denunţuri, Irina Socol, Siveco şi Radu Enache, HP, despre şpăgile date în sistem

0
13167

Într-o declaraţie susţinută în faţa procurorilor DNA, fostul şef al HP România, Radu Enache, declara:

” În anul 2013 HP a semnat cu CNAS un proiect de mentenanță pentru aplicația ePrescription. Am fost informați de doamna Irina Socol că președintele Cristian Bușoi solicită o sumă de bani (câteva zeci de mii de euro). Inițial am refuzat cererea, dar la solicitarea lui Bușoi adresată doamnei Socol, am participat la o întâlnire cu acesta și Irina Socol. În cadrul întâlnirii a cerut explicit banii menționați. Nu cunosc dacă Siveco a transferat banii în contul lui Bușoi.”

Acesta nu este singurul dosar instrumentat de DNA în care apare numele europarlamentarului Cristian Busoi. De curând, într-o altă cauză aflată sub coordonarea procurorului Florentina Mirică, în care s-au făcut numeroase arestări pentru decontări fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, în care sunt implicaţi şefi de la Casa de Sănătate, Cristian Busoi este, din nou, menţionat.

Preţul obţinerii sprijinului politic din partea lui Traian Băsescu

În denunţul său, fostul şef HP România, Radu Enache îl vizează şi pe Lucian Duță, fost șef al Casei Naționale de Sănătate, care deşi are studii medicale nu a profesat niciodată. Acesta ar fi ajuns în acest post fiind susţinut de PDL, partidul de suflet al fostului preşedinte Traian Băsescu. În fapt, Radu Enache susţine că Lucian Duță i-a cerut bani, şpagă, explicit pentru a obține sprijin politic de la preşedintele de la acea vreme.

Astfel, în declaraţia dată la DNA, Radu Enache a susţinut că: ”În cadrul discuțiilor purtate cu Lucian Duță privind trecerea de la soluția distribuită la cea centralizată acesta a pus problema necesității obținerii unui sprijin politic pentru modernizarea soluției SIUI. A făcut referiri directe la președintele Traian Băsescu. A solicitat explicit ”sponsorizarea” cu sume de bani pentru obținerea acestui ”sprijin politic”. Au existat mai multe discuții în care domnul Lucian Duță a solicitat aceste sponsorizări.”

Se pare că respectivele negocieri s-ar fi purtat în casa fostului președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Enache nefăcând nicio precizare cu privire la sumele discutate.

Tot ce are legătură cu IT-ul, trece pe la Irina Socol

În continuare denunţului său, Radu Enache mai declara:” Eu i-am spus că voi acționa în acest sens, gândindu-mă că voi discuta cu doamna Socol pentru a găsi soluții pentru a face rost de bani. Precizez că la acel moment, având în vedere necesitatea modernizării soluției tehnice SIUI eu am fost mulțumit că domnul Duță vrea să sprijine acest proiect.”

Zis şi făcut… După întâlnire, Radu Enache a luat legătura cu şefa Siveco, Irina Socol pe care a informat-o despre solicitarea lui Lucian Dută. Fină cunoscătoare a pieţei şi a nivelului şpăgilor în domeniu, Irina Socol stabileşte drept cuantum suficient, suma de 100.000 de euro, bani care, ulterior, au plecat de la offshore-ul lui Enache, Novensys către un alt offshore indicat de Duță.

Ar mai fi de precizat faptul că fostul şef al CNAS, Lucian Duță mai este cercetat în alte două dosare instrumentate de DNA. Unul care are legătură tot cu Irina Socol şi compania Siveco, pe care ar fi favorizat-o, comiţând astfel un abuz în serviciu, cel de-al doilea având că miză o șpagă de 8,6 milioane de euro pe care Lucian Duta ar fi primit-o pentru diferite alte proiecte ale CNAS. Citeşte aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8108

În aceste condiţii, de curând, actualul şef de paie al Siveco România, Florin Ilia, se plângea, într-un interviu dat pentru profit.ro că nivelul investițiilor în IT afectează veniturile companiei care în 2017, a înregistrat al treilea an consecutiv de declin. Se pare că nici spăgile date nu au ajutat-o prea mult pe şefa, mă rog, „fosta şefă” a Siveco. Poate nu aţi dat cât trebuia, dna Socol! Poate ati greșit calculele! Citește aici: https://www.profit.ro/stiri/lipsa-investitiilor-in-it-afecteaza-veniturile-siveco-romania-si-in-2017-al-treilea-an-consecutiv-de-declin-seful-companiei-anticipeaza-un-avans-de-10-in-acest-an-17902204

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here