Cererea de spatii de restaurante si baruri cu terasa este in crestere, ca urmare a intrarii in vigoare a legii antifumat

0
2602

De asemenea, cererea de spatii pentru cluburi private de cigars si trabucuri este in crestere

Bucuresti, 11 martie 2016 –  Legea care interzice fumatul in spatiile publice nu va avea pe termen lung un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor si cluburilor din Romania, spun reprezentantii Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc.

Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002, prin care se interzice complet fumatul in toate spatiile inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, precum si in cele de invatamant, va intra in vigoare pe 16 martie 2016.

“Legea antifumat va crea mici probleme pentru ca sunt foarte dure normele de aplicare. Initial va fi un soc si consumul va fi afectat, dar apoi clientii se vor obisnui. Estimam ca maxim 5% din restaurante si cluburi vor fi afectate grav de aceasta lege. Constatam o usoara crestere a cererii de spatii cu terasa sau gradina, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Acesti operatori vor trebui sa ofere conditiile aferente fumatorilor, care probabil vor reveni in locatii dupa cateva luni de absenta – de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de incalzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor si barurilor, decat asupra restaurantelor. Clientii vin la restaurant ca sa manance, nu ca sa fumeze.

Pe de alta parte, un alt efect al legii antifumat este ca primim cereri de spatii de la companii care doresc sa deschida asa numitele cluburi private de cigars si trabucuri, destul de des intalnite in strainatate, in care nu poti sa intri decat daca esti membru. Aceste cluburi reunesc oameni care impartasesc aceeasi pasiune si nu de putine ori aici se discuta afaceri“, spune Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate.

Aproximativ 5 milioane de romani fumeaza, iar Romania nu era printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste legiferarea fumatului in spatiile publice. In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. In martie 2004, Irlanda a fost prima tara din lume care a interzis fumatul la locul de munca. In Austria, incepand cu ianuarie 2009, toate restaurantele si barurile aflate in spatii de peste 50mp au fost obligate sa introduca spatii pentru fumatori si spatii pentru nefumatori. Daca localul are sub 50mp, proprietarul poate alege daca sa fie pentru fumatori sau pentru nefumatori. In Belgia, incepand cu iulie 2011, fumatul este interzis in restaurante, cafenele, baruri, cluburi si cazinouri, cu exceptia incaperilor desemnate si amenajate special in acest scop, cu ventilatie corespunzatoare. Localurile din Franta trebuie sa indeplineasca criterii stricte pentru a permite fumatul (ventilatie adecvata, incaperi separate cu usi automate), insa multe dintre ele nu respecta regulile. Grecia are cel mai mare procent de fumatori din intreaga Uniune Europeana (40%), insa a impus reguli stricte la sfarsitul lui 2010 care interzic fumatul in localuri, reguli ce nu sunt respectate peste tot.

Despre Regatta Real  Estate

Compania Regatta Real Estate a fost infiintata in 1993 si s-a dezvoltat constant, castigandu-si reputatia unei companii de top în domeniul imobiliar din Romania. De la oferta de terenuri si celelalte tipuri de proprietati (rezidentiale, comerciale, industriale etc.) la studii de fezabilitate, evaluari, marketing si promovare si pana la servicii in domeniul arhitecturii si amenajarilor interioare, clientii Regatta Real Estate se pot baza pe consultanta de inalt nivel profesional, pe solutii viabile si pe o colaborare bazata pe principii solide si reciproc avantajoase. Mai multe detalii despre proprietatile si serviciile companiei puteti gasi pe site-ul  www.regatta.ro.

Pentru mai multe informatii

Contact: Fulvia Meirosu – Email: [email protected]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here