Avertizare FMI – ar putea urma o nouă prăbuşire a pieţelor bursiere

0
1335

Pieţele bursiere şi alte active riscante ar putea suferi o a două prăbuşire dacă pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde considerabil, sunt reintroduse măsurile de izolare sau cresc din nou tensiunile comerciale, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat joi, transmite Reuters citat de Agerpres.

A apărut o deconectare a pietelor de realitate

Această divergență ridică spectrul altei corecții a prețurilor activelor de risc în cazul în care atitudinea investitorilor se schimbă, ceea ce reprezintă o amenințare la redresare pietelor . Așa-numitele mitinguri pe piața de capitaluri  “bear equity market rallies” au avut loc în trecut în perioadele de presiuni economice importante.

“O discrepanţă” între pieţele financiare şi perspectivele economice iese la iveală, ceea ce “sporeşte spectrul unei alte corecţii a preţurilor activelor riscante”, evaluările pe multe pieţe de acţiuni şi bonduri corporative fiind “suprasolicitate”, potrivit raportului realizat de Tobias Adrian, directorul Departamentului FMI pentru pieţele de capital, şi Aditya Narain, directorul adjunct al aceluiaşi departament.

Care sunt factorii declanșatori?

O serie de evoluții ar putea declanșa o scădere a prețurilor activelor de risc. Recesiunea ar putea fi mai profundă și mai lungă decât se așteptau în prezent investitorii.

Ar putea exista un al doilea val de infecții, cu măsuri de izolare ulterioare. Tensiunile geopolitice sau extinderea tulburărilor sociale ca răspuns la creșterea inegalității globale ar putea duce la o inversare a sentimentului investitorilor. În sfârșit, așteptările cu privire la amploarea sprijinului băncilor centrale s-ar putea dovedi a fi prea optimiste, ceea ce îi determină pe investitori să-și reevalueze apetitul și prețul la risc.

O astfel de revitalizare, mai ales dacă este amplificată de vulnerabilitățile financiare, ar putea duce la o degradare accentuată a condițiilor financiare, constrângând astfel fluxul de credit către economie. Stresul financiar ar putea agrava o recesiune economică deja fără precedent, făcând o recuperare și mai dificilă

Vulnerabilități preexistente

Vulnerabilitățile financiare preexistente sunt puse în discuție de pandemie. În primul rând, în economiile de piață avansate dar si in piațele emergente, sarcinile datoriei corporative și casnicei ar putea deveni inamovibile într-o contracție economică severă.

Datoria corporativă globală a crescut de câțiva ani, iar acum se situează la niveluri istorice ridicate în raport cu PIB-ul. Datoria gospodăriilor a crescut și în multe economii, unele dintre ele având acum o încetinire economică extrem de accentuată. Deteriorarea fundamentelor economice a dus deja la o scădere a ratingurilor corporative și există riscul unui impact mai larg asupra solvabilității companiilor și a gospodăriilor.

În al doilea rând, realizarea de campanii de creditare va testa rezistența sectorului bancar, deoarece vor evalua modul în care sprijinul guvernelor pentru gospodării și companii se traduce prin debitori care le rambursează împrumuturile. Unele bănci au început să se pregătească pentru acest proces, iar așteptarea unor presiuni suplimentare asupra profitabilității lor se reflectă în scăderea prețurilor stocurilor lor.

În al treilea rând, companiile financiare nebancare ar putea fi, de asemenea, afectate. Aceste entități joacă acum un rol mai mare în sistemul financiar decât înainte. Dar, întrucât apetitul lor de a continua să acorde credit în timpul unei crize profunde nu este testat, acestea ar putea ajunge să fie un amplificator de stres. De exemplu, o corecție accentuată a prețurilor activelor ar putea duce la ieșiri mari ale fondurilor de investiții (așa cum s-a observat la începutul anului), posibil să declanșeze vânzări masive de active.

Avertismentul vine la doar o zi după ce Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat.

Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

“Suntem îngrijoraţi de panica din economie, de faptul că actuala criză ar putea dura mai mult decât am anticipat şi ar putea fi mai extinsă, în urma nivelului ridicat al şomajului şi al potenţialului pentru falimente. Aceste evoluţii sunt dificil de contracarat”, a declarat Tobias Adrian. Acesta a adăugat: “O corecţie semnificativă a preţurilor activelor ar putea duce la ieşiri de capital masive, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, şi posibil la vânzări accelerate de active”.

În timp ce băncile au intrat în criză cu un nivel mai ridicat al lichidităţilor şi al rezervelor de capital (capital buffers), falimentele vor testa rezilienţa sectorului bancar, se arată în raportul FMI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here