WhatsApp și iMessage – cel mai ușor de interceptat

0
1993
Are you using WhatsApp and iMessage? Your FBI agent likes this

Potrivit unui document pentru uz intern, destinat instruirii agenților FBI, WhatsApp și iMessage sunt ideale pentru interceptarea, măcar parțială, a schimburilor de mesaje private.

Nu este chiar întâmplător faptul că Facebook, proprietarul WhatsApp și Messenger, a amânat cu cel puțin în an implementarea tehnologiilor de criptare în sistem end-to-end pentru aplicațiile de mesagerie din portofoliu, oficialii companiei explicând că iau această măsură din preocupare față de siguranța utilizatorilor. Potrivit companiei lui Mark Zuckerberg, Meta, este prioritar ca introducerea acestei tehnologii de securitate să nu permită deturnarea platformei de mesagerie pentru facilitarea activităților criminale. Altfel spus, reprezentanții autorităților implicate în investigarea activităților criminale ar trebui să poată investiga în continuare operațiunile suspecte desfășurate prin intermediul platformei de mesageri. Problema este că de la bune intenții și până la interceptarea sistematică a schimburilor de mesaje, deservind interese obscure ale unor entități privilegiate nu e cale prea lungă. Pentru un exemplu elocvent nu trebuie decât să privim în direcția Chinei, țară unde accesul la surse de informare independente și exprimarea liberă, fără riscul cenzurii sau persecuției, este practic imposibil fără a recurge la mijloace clandestine.

Concret, documentul FBI detaliază ce tipuri de informații pot fi obținute prin analizarea a diverse aplicații de mesagerie instant, cu mandat sau încuviințarea primită din partea instanțelor judecătorești.

Astfel, rezultă că WhatsApp și iMessage oferă cele mai multe informații (deși, incomplete), în timp ce solicitările privind interceptarea schimburilor de mesaje pe Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat sau Wickr nu relevă practic nimic. Este oarecum amuzat faptul că WeChat se regăsește pe această listă, aplicația de mesagerie fiind practic universală printre utilizatorii din China. Drept consecință, este greu de crezut că aceasta nu poate fi interceptată, doar că mijloacele necesare nu sunt disponibile pentru agenții serviciilor de informații occidentale.

Facebook precizează că va divulga doar „înregistrările de bază ale abonaților”, în urma recepționării unei citații din partea unui tribunal. În schimb, un eventual mandat de percheziție FBI permite doar aflarea contactelor din agenda utilizatorului de WhatsApp. Sursa și destinația mesajelor pot fi comunicate către FBI la fiecare 15 minute, dar nu și conținutul mesajului în sine.

Între timp, iMessage oferă doar informații „de bază” despre abonați, în urma citației primite transmițând până ultimele 25 de zile de interogări de căutare iMessage. Autoritățile americane care prezintă un mandat de percheziție pot, de asemenea, să obțină copii de siguranță ale dispozitivului persoanei urmărite și să vadă mesajele acesteia, dacă persoana vizată a permis salvarea de copii iCloud pentru sesiunile iMessage.

Telegram și Signal sunt două servicii cu limitări mai stricte cu privire la ceea ce poate fi predat în mod legal FBI. Telegram nu oferă deloc acces la conținutul mesajelor și nici nu oferă, de obicei, informații din lista de contacte. Documentul FBI adaugă totuși că Telegram „poate” dezvălui autorităților adrese IP și numere de telefon pentru investigațiile teroriste „confirmate”.

WhatsApp: Anunțul surprinzător care creează multe semne de întrebare

WhatsApp este cea mai mare platformă de mesagerie, dar este și singura care poate furniza către FBI informații despre utilizatorii săi într-un mod care îi permite agenției federale americane să urmărească mult mai atent ceea ce fac oamenii în aplicație. Conform unui document privat al celor de la FBI, ei pot obține de la WhatsApp, aproape în timp real, informații cu privire la persoanele cu care poartă conversații, contactele din agenda lor, dar și ce alte contacte îi au în agenda proprie.

WhatsApp nu este singura aplicație de mesagerie care poate oferi informații de acest gen, însă este singura care poate oferi o dată la 15 minute informații cu privire la felul în care comunica între ei utilizatorii, ceva cu adevărat ingrijorator. Textele mesajelor nu pot fi dezvăluite de către cei de la WhatsApp, ele fiind criptate, însa în baza unui mandat, cei de la FBI pot primi informații despre momentele în care utilizatorii din platformă comunică între ei, cu actualizări o dată la 15 minute.

WhatsApp furnizează aceste informații fără probleme către FBI, NSA, sau oricare altă agenție federală sau polițienească, americană, desigur și din alte țări de pe glob, dacă există un mandat care să o oblige să facă acest lucru. Cei de la WhatsApp nu prea au ce să facă în aceste situații, iar asta pentru că dacă există un mandat care le cere să ofere aceste informații, trebuie să o facă, sau riscă sa fie acuzate că nu respectă legislația țării în care activează, iar serviciul să fie, eventual suspendat.

WhatsApp  a spus întotdeauna că nimeni nu poate citi mesajele trimise de către oameni, iar ceea ce s-a descoperit în documentul intern al celor de la FBI confirmă acest lucru, chiar dacă ridică foarte multe semne de întrebare. WhatsApp dezvăluie o serie de date sensibile ale utilizatorilor, iar asta vizează inclusiv agendele de contacte ale oamenilor, iar date oarecum similare sunt furnizate și de către alte platforme de mesagerie care trebuie să respecte cererile autorităților, indiferent când vin.

WhatsApp spune că protejează, în rest, datele oamenilor, însă rămâne de văzut ce alte informații vor mai fi dezvaluite în viitor pentru a ne arăta că nu tot ceea ce ni se spune este chiar atât de liniștitor pentru toată lumea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here