Valentin Lazea -BNR- supradoza in economia romaneasca in 2015…dopaj fiscal!!!

0
2044

Creşterea economică de 4% ce va fi înregistrată în 2015 sau în anii următori nu reflectă potenţialul economic al României. Este o creştere artificială, dopadă de măsuri fiscale şi monetare, susţine Valentin Lazea, economistul şef al BNR.

Economia în 2015 a crescut cu 3,5 – 4%, INS urmând să raporteze aceste date în următoarele zile. Creşterea a fost potenţată de avansul consumului care a crescut cu 9% ca urmare a reducerii TVA, a majorărilor salariale şi a reducerii dobânzilor bancare. Pentru Lazea, acestea sunt măsuri care au dopat economia şi ele nu pot continua.

Efectul dopajului se va topi într-un viitor nu îndepărtat, iar stimularea economiei prin măsuri fiscale se va opri şi trebuie să se opreasă. Când efectul dopajului se va topi, vântul va sufla în pânze invers, iar fiscalitatea va creşte.

“Calea uşoară a adoptării de măsuri fiscale a condus la o creştere de 4% care nu este adevărată – este dopată cu politici fiscale şi monetare”, a spus Valentin Lazea la colocviul “Creşterea economică potenţială.”

Potrivit economistrului, această “dopare” trebuie să se sfârşească din raţiuni evidente.

Citeste mai mult pe Zf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here