Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost avertizat de arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislaţia UE.
Documentul a fost trimit lui Teodorovici la data 20 decembrie. Potrivit acestuia, în ciuda observaţiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif “să se determine anual, fără a depăşi 3%”, în Ordonanţa de Urgenţă privind “taxa pe lăcomie”, publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poştale şi de curierat, sector în care statul, prin Poşta Română, este cel mai mare jucător din piaţă.
Observaţiile ANCOM: Tariful de monitorizare este o taxă pe care, până acum, toţi furnizorii de comunicaţii electronice şi de servicii poştale erau obligaţi să o plătească exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale arbitrului telecom (ANCOM).
Acest tarif stabilit în lege la maxim 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplica numai dacă ANCOM nu-şi acoperea cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanţare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent şi are acum în conturi peste 1 miliard de lei.
Proiectul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, lansat în consultare publică în seara zilei de 18 decembrie, de ministrul Teodorovici, preciza ca această taxă să fie în cuantum de 3%.
Tariful de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Cum anul trecut cifra de afaceri a pieţei de comunicaţii electronice şi servicii poştale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro, o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, bani pe care firmele de telefonie, internet, TV şi servicii poştale ar trebui să-i plătească anual autorităţii.
În ciuda observaţiilor transmise de ANCOM, care avertiza ca o astfel de măsură “constituie o încălcare a art. 12 alin. (1) din Directiva UE privind autorizarea furnizorilor de comunicaţii”, Guvernul a păstrat acest tarif în cuantum fix, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poştale şi de curierat, sector în care statul, prin Poşta Română, este cel mai mare jucător din piaţă.