Peştele de la cap se-mpute: Guvernul a „uitat“ să pună verbul prin care reduce taxele pe muncă pentru construcţii

0
971

Guvernul a făcut o greşeală colosală în Ordonanţa pe fiscalitate din decembrie, eroare care a apărut inclusiv în Monitorul Oficial. Mai precis, a uitat să pună verbul în prevederea prin care a decis să reducă taxele pe muncă pentru angajaţii din construcţii.

Guvernul îşi pusese în plan să reducă contribuţia de asigurări sociale (CAS), însă în articolul respectiv din ordonanţă nu apare verbul „se reduce”.

Forma care apare în Monitorul Oficial este următoarea: „În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) cu 3,75 puncte procentuale”.

În forma finală a legii, publicată în Monitorul Oficial, arată aşadar procentul cu care ar trebui să scadă CAS, de la cota standard de 25%, însă din frază lipseşte verbul „se reduce”. Drept urmare, nu se mai înţelege, în prezent, dacă această contribuţie scade sau nu.

Problema a fost semnalată de Andi Manciu, coordonatorul departamentului de comunicare al PNL. El subliniază că ordonanţa a fost semnată de numai puţin de 19 demnitari, dintre care niciunul nu a identificat această eroare.

Manciu explică şi cum s-a ajuns la această eroare: „Ce au făcut: OUG 114 a fost anunţată ca fiind adoptată în 21 decembrie 2018, dar nu avea avizul Consiliului Legislativ. Pentru că lipsa acestui aviz era un grav viciu de neconstituţionalitate, au solicitat avizul CL, dar după şedinţa de Guvern. Avizul a venit abia pe 28 decembrie. Din această cauză OUG 114 este datată 28 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie. CL le spune în aviz că trebuie să înlocuiască sintagma «se reduce cu cota de 3,75%» cu sintagma «se reduce cu 3,75%». Analfabeţii de la Guvern au modificat, dar în sensul că au eliminat tocmai PREDICATUL acelui articol pe care îl modifică din Codul Fiscal”. Andi Manciu mai subliniază, de asemenea, şi că inclusiv Consiliul Legislativ ridică mari probleme de constituţionalitate ale OUG 114.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here