Teatrul de Vară din Mamaia renaşte din propria cenuşă

0
10622
Teatrul de Vară din Mamaia

În anul 2014, SC Domeniul Public și Privat Județean SRL, companie finanțată de Consiliul Județean Constanța, în subordinea căreia se află Teatrul de Vară din Mamaia, a decis să demoleze clădirea care, în august 1963, la inaugurare, a fost considerată o adevărată minune arhitectonică. Pe cea mai importantă scenă în aer liber a ţării, timp de peste 50 de ani s-au perindat cei mai importanţi artişti români şi multe vedete internaţionale.

Cele 1.100 de locuri ale amfiteatrului, scena generoasă care poate primi lejer orchestre numeroase şi acustica impecabilă datorată poziţionării faţă de mare au fost create pentru a defini o replică a celebrului festival de muzică italiană de la San Remo. Cele două lacuri artificiale cu nuferi, aflate la intrarea dinspre mare, statuile lucrate de artiştii plastici valoroşi, ai vremii, frumoasele grădini şi pajiştile întinse completau imaginea frumoasei clădirii şi o protejau de zgomotele inerente din jur.

„Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia” şi „Festivalul Cerbul de Aur” de la Braşov, au fost cele mai cunoscute şi reprezentative evenimente artistice româneşti. Din păcate, încetul cu încetul, sub conducerea locală a echipei de tristă amintire Radu Mazăre – Nicuşor Constantinescu, de la începutul anilor 2000, Teatrul de Vară din Mamaia a început să-şi piardă din strălucire pentru ca în anul 2014 să se stingă.

Agonia a fost lungă şi dureroasă… Pe scena încărcată de istorie artistică au început să urce în locul interpreţilor de mare ţinută, mediocrităţi ale momentului, interpreţi îndoielnici ale genurilor care promovează subcultura.

Şi calitatea publicului s-a schimbat enorm, pe măsura ofertei pseudoartistice… Locul doamnelor şi domnilor eleganţi, îmbrăcaţi în haine de seară, a fost luat de spărgători de seminţe, umflaţi, transpiraţi, cu budigăi, tricouri chinezeşti şi şlapi, învăluiţi în mirosuri dubioase, de parfum fake amestecat cu aroma șaormei cu de toate, stropită din belşug cu bere ieftină.

În locul toaletelor degradate şi închise au fost aduse „cabine ecologice”, care au fost instalate în apropierea intrărilor, probabil, pentru a completa cu duhori suave tabloul olfactiv al „evenimentului”.

Acum, la 6 ani distanţă, limpede… Corupţia generalizată din Republica Mazăre şi conflictele politice locale au adus Teatrul de Vară în această dezolantă situaţie, Mamaia fiind împărţită şi tranzacţionată după bunul plac al celor care au deţinut vremelnic şi păgubos puterea în judeţul Constanţa.

La rândul său şi Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia a căzut victimă corupţiei autorităţilor locale, fiind abandonat din lipsă de fonduri.

Scăpat ca prin urechile acului, de demolare, Teatrul de Vară din Mamaia va fi reabilitat, primind astfel o nouă şansă. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, lucrează de câțiva ani, să readucă Teatrului de Vară din Mamaia, strălucirea de altă dată, fiind încrezător că odată cu acest proiect va renaște şi uitatul Festival Naţional de Muzică Ușoară pentru care deja a obţinut înregistrarea mărcii, la OSIM. Aceasta este valabilă până în anul 2030. „Această marcă a festivalului fusese pierdută de autoritățile județene și era pregătită să ia drumul intereselor private, ale firmelor oportuniste ce au simțit importanţa deținerii acestei mărci. Azi, posesorul mărcii” Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia” este Consiliul Județean Constanța. Greu, dar nu imposibil, Festivalul de la Mamaia va renaște pe scena Teatrului de Vară din Mamaia, care l-a consacrat” a declarat Claudiu Palaz.

Primii paşi spre reabilitarea edificiului au fost făcuţi în cursul anului trecut dar interesele şi luptele politice locale au făcut ca proiectul să fie amânat. „Licitația privind reabilitarea teatrului de vară a fost îngreunată de serviciul licitații din Consiliul Judeţean Constanta, care trebuia să scoată lucrarea la proiectare și execuție. Nouă luni de zile s-a stat în dezbatere. După care cererea singurului ofertant, de altfel, a fost respinsă. Toate proiectele care veneau de la mine erau blocate pentru a nu fi contabilizate politic. Chiar au pierdut dosarul de licitație. Numai piedici, șicane”, spune vicepreședintele Consiliului Judeţean Constanta, Claudiu Palaz care doreşte ca odată cu reabilitarea Teatrului de Vară să relanseze şi festivalul.

În cele din urmă, pe final de mandat, consilierii județeni, au alocat suma de 5,1 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia care va avea o imagine retro, reconstituită pe baza fotografiilor făcute în timp. „Nu îi vom da imagine modernistă, schimbată în totalitate. Se vor folosi materiale de construcție autohtone, piatră naturală, tot ce ține de o imagine retro. Fără termopane. Cu imitație din lemn. Se va păstra stilul vintage. Cu scaune rezervate și pentru persoanele cu handicap”, spune Claudiu Palaz.

Pentru că, acum, nu sunt suficienţi bani, teatrul va fi reabilitat fără copertină, urmând ca acesta să fie acoperit, ulterior, când în buget vor fi disponibile fondurile necesare. „Mergem pe proiectul tip al acestui teatru, nu se face nici un fel de modificare. Singurele modificări care vor fi în plus față de ce au sunt demolările pilonilor, care țineau vechea copertină. Pe lateralul construcției se vor pune niște structuri ca un fel de schelete din metal, șase pe o parte, șase pe alta, pe care vor fi prinse tijele pentru copertină. Cuzineții aceia vor fi executați, dar nu se vor pune. La vremea când se va pune copertina vor trebui doar să fie montați.”, explică vicepreşedintele Claudiu Palaz.

În cel mult 18 luni, de la finalizarea lucrărilor, Teatrul de Vară din Mamaia va reintra în circuitul evenimentelor cultural-artistice. Va putea să găzduiască, într-o altă atmosferă, concerte, piese de teatru, spectacole de divertisment sau proiecţii de filme. Dacă vor exista fonduri iar Consiliul Județean Constanța va fi de acord se va relua organizarea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia. „Poate în altă formă, e treaba specialiștilor în domeniu. Important este să continue”, spune Claudiu Palaz.

Ar fi frumos, nu-i aşa?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here