Noile provocări ale clădirilor de birouri: flexibilitatea și accentul pe serviciile complementare

0
10121

Este evident faptul că actuala pandemie va produce mari schimbări în societate, în stilul de a munci și în felul în care ne petrecem timpul liber. Dacă unele dintre acestea le putem decide singuri și sunt parte a felului în care răspundem la contextul sanitar actual, cele de la locul de muncă trebuie să fie realizate în parteneriat cu angajatorul și, foarte important, cu proprietarii clădirilor în care oamenii lucrează, astfel încât nivelul de siguranță și de confort să asigure liniștea și randamentul celor care își desfășoară activitatea zilnică în clădirile de birouri.

În mod firesc, primul lucru la care trebuie să ne gândim este cum vor arăta birourile viitorului. În trecut, foarte multe dintre acestea erau open-space, cu zone delimitate și poziționări ale birourilor care să ofere un anumit grad de intimitate, deși aceasta nu era neapărat o prioritate pentru cei care proiectau stațiile de lucru. Astăzi, în contextul actual, prioritatea celor care gândesc aceste spații este de a oferi o separare fizică între colegi. Unul dintre cei mai reputați specialiști în design din New York, Brent Capron, director de design interior la Perkins & Will, este de părere, conform unei declarații preluate de BBC, că, până în momentul în care vom avea un vaccin eficient, această “barieră” fizică este cea care îi va ajuta pe oameni să se simtă mai confortabil la muncă.

Modularitatea birourilor este importantă

Un alt lucru important pe care specialiștii l-au identificat după această perioadă de izolare și de lucru la distanță este cel legat de oportunitatea unor spații centrale de birouri, acolo unde toți angajații unei companii se reunesc, așa cum se întâmpla înainte de pandemie. În mod surprinzător, aceștia nu recomandă lucrul de acasă pe termen lung, ci propun o alternativă: birouri de dimensiuni mai mici, repartizate în mai multe zone ale orașului, astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, transportul în comun, acolo unde riscul de infectare este mai mare. Plus că, în loc să lucreze singur de acasă, angajatul reușește să intre în contact cu o parte dintre colegii săi și, astfel, se asigură nevoia de comunicare a fiecăruia și este îmbunătățită sănătatea mentală a acestora. Referindu-ne la clădirile de birouri din Capitală, un mare avantaj al spațiilor de birouri din The Grand Offices este legat de dimensiunea modulabilă a acestora, suprafețele disponibile variind de la 24 de metri pătrați până la 1200 de metri pătrați.

Flexibilitatea spațiului, esențială

Astfel, nevoia unor chiriași de a-și restrânge activitatea sau, din contră, de a o suplimenta, se poate rezolva mult mai simplu, fără a fi nevoie de relocări sau adaptarea radicală a unor spații. “Flexibilitatea este cuvântul cheie al viitorului, deoarece afacerile se schimbă foarte repede. Chiriașii își privesc companiile ca fiind organisme în creștere și nu doresc spații care să le inhibe dezvoltarea. Ei preferă facilitățile care pot fi ajustate pentru a se potrivi nevoilor lor de afaceri actuale și viitoare.” susține Michael Orr, vicepreședinte la WorkPlaceUSA, o companie care oferă soluții inovatoare pe piața nord-americană de imobiliare, intervievat de către CCIM Institute din Statele Unite ale Americii.

Atenția le nevoile angajaților

Un alt specialist în domeniu, Amanda Stanaway, arhitect care lucrează pentru compania australiană Woods Bagot, susține că, pe lângă avantajele materiale, persoanele care vin la birou reușesc să își asigure și alt fel de beneficii. “Într-adevăr, muncim pentru bani, însă avem nevoie și să mergem într-un loc unde suntem împreună cu alte persoane și să reușim să rezolvăm probleme și situații apărute zi de zi. Cred că oamenilor le lipsesc aceste lucruri în timpul pandemiei. Sentimentul de conexiune este fundamental pentru rasa umană.”, susține Stanaway pentru postul public de televiziune din Marea Britanie.

Ferestrele devin factor diferențiator

În altă ordine de idei, este evident faptul că birourile vor cunoaște un nou set de adaptări, care se vor regăsi în clădiri și după pandemie. Poate cele mai importante vor fi cele legate de sistemul de dezinfectare a mâinilor și de un sistem mai eficient de ventilație și de aerisire, în condițiile în care cea din urmă este un factor important de protecție împotriva Covid-19. În acest caz, birourile din The Grand Offices au, pe lângă un sistem eficient de ventilație, și avantajul că fiecare birou dispune de ferestre proprii care pot fi deschise în orice moment al zilei, în comparație cu alte clădiri în care, din motive legate de scaderea costurilor, nu au fost incluse geamuri care să poată fi acționate individual de către cei care lucrează în birouri, astfel încât să își satisfacă nevoia de aer proaspăt și confort. În anii următori, gradual, este cert că proprietarii de birouri vor opta pentru noi tehnologii implementate la nivelul accesului în clădire, pentru a limita contactul direct al oamenilor cu suprafețele comune. Astfel, sistemele smart vor oferi experiențe contactless, vizitatorii sau cei care muncesc în respectivele birouri având la dispoziție aplicații pe telefon, carduri sau chiar programe de recunoaștere biometrică.

Facilități de cazare și de relaxare în proximitate

În altă ordine de idei, pe lângă facilitățile oferite în zonele de birouri, chiriașii sunt foarte atenți la beneficiile pe care le pot identifica în interiorul clădirii, astfel încât să le ofere angajaților posibilități de relaxare sau de folosire eficientă a pauzelor. Pentru mulți, zona de birouri devine, mai degrabă, un loc care găzduiește colaboratorii, ajută la dezvoltarea inovației și a strategiei. Într-un dialog cu senseware.co, Joe Lozowski, CEO Tangram Interiors, o companie americană specializată în construirea interioarelor pentru angajați, consideră că dimensiunea spațiilor de lucru a scăzut în ultima perioadă, iar importanța spațiilor de întâlnire a crescut, devenind un aspect esențial pentru companii. În acest sens, The Grand Offices are numeroase spații de întâlnire sau de organizare a ședințelor în clădirea sa și, foarte important, dispune de facilitățile complexe ale JW Marriott Bucharest Grand Hotel, care se traduc prin zone de business dotate complet ce pot fi rezervate pentru anumite perioade, precum și săli de conferință și de evenimente pentru momentele esențiale ale companiei. Mai mult, The Grand Avenue, centrul comercial aflat la parterul clădirii, are incluse magazine monobrand și multibrand, servicii bancare, farmacie sau salon de înfrumusețare.

Rețea de transport sustenabil

De asemenea, amplasamentul clădirilor de birouri devine extrem de important, mai ales în condițiile în care oamenii folosesc din ce în ce mai mult variantele alternative de trasnport, de la biciclete, mașini electrice până la sisteme de ride-sharing. În acest context, The Grand Offices are avantajul unei poziționări centrale, cu conexiuni rapide către orice zonă a orașului, dispune de stații de reîncărcare pentru autoturismele electrice, are o parcare generoasă și o zonă de siguranță pentru biciclete.

În concluzie, contextul actual și schimbarea stilului de lucru din interiorul companiilor vor determina o reconfigurare a intereselor chiriașilor către acele spații de birouri care pot să le susțină cele mai complexe solicitări. Dacă în trecut, costul și locația erau factorii determinanți în alegerea unei clădiri de birouri, prezentul și viitorul ne arată că, pe lângă acestea, intervin mai multe elemente esențiale: flexibilitatea spațiilor de birouri, ușurința găsirii unui loc de parcare și accesul către mijloacele de transport în comun actuale, existența cafenelelor și a restaurantelor în proximitate, precum și a centrelor de fitness, în condițiile în care angajatorii vor încerca din ce în ce mai mult să ofere beneficii angajaților, din dorința de a-i fideliza și de a le crește randamentul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here