Surpriză pentru organizatorii de jocuri de noroc: Guvernul relaxează taxele pentru jocurile de noroc

0
943

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului aduce modificări în ceea ce priveşte taxele pentru jocurile de noroc, acestea fiind micşorate faţă de varianta iniţială a OUG. În plus, apare o activitate nouă la Oficiul pentru jocuri de noroc, finanţată de operatori, notează hotnews.ro.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc prevăzuţi în OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare), au obligaţia de a plăti o taxă anuală reprezentând 2% (anterior era 3%) calculată la totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.

De asemenea, din OUG a fost eliminată fraza “cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc online care au obligaţia de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent”.

Organizatorii de joc prevăzuţi la alin.(1), personal sau prin reprezentantul autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculează, declară şi plătesc taxa la bugetul de stat până la data de 25 februarie inclusiv, a anului fiscal pentru care se datorează taxa anuală.

Organizatorul de jocuri de noroc care se înfiinţează în cursul anului are obligaţia de a plăti o taxă lunară de 2%, calculată la totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă. Taxa lunară se calculează, se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. Anterior, acest paragraf era diferit, iar procentele erau mai mari:

Organizatorul de jocuri de noroc care se înfiinţează în cursul anului are obligaţia de a plăti o taxă lunară reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă, cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc online care au obligaţia de a plăti o taxă lunară de 5% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă. Taxa se calculează, se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. În această situaţie taxa anuală nu se va mai datora în anul următor celui de înfiinţare.

O altă noutate adusă de ordonanţă este aceea că se înfiinţează o activitate finanţată integral din venituri proprii: „Se înfiinţeză pe lângă ONJN o activitate finanţată integral din venituri proprii, în conformitate cu prevederile Legii nr 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, aşa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din OUG nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc .

Veniturile proprii se constituie din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiaţi, cu următoarele contribuţii anuale:

* organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I – 5.000 euro anual;

* persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc

tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II – 1.000 euro anual;

* jocurile la distanţă monopol de stat clasa III – 5.000 euro anual;

* organizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi – 1.000 euro

anual”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here