Summit-ul G2(0)

0
3804
Summit-ul G20 ce a avut loc la finele saptamanii trecute in Hamburg a avut ca principale teme de discutie tensiunile cu Coreea de Nord, Siria, ISIS, NATO, Ucraina, precum si chestiunile controversate ale comertului international si climei.
In mod traditional, cu o zi inainte de deschiderea summit-ul, in orasul gazda au inceput proteste de amploare impotriva globalizarii, proteste ce au durat pana la incheierea summit-ului.
Coreea de Nord, numitor comun pentru SUA si China
Foto credit: Saul Loeb/ Reuters
Foto credit: Saul Loeb/ Reuters

Vineri, 7 iulie, Donald Trump a avut o intalnire trilaterala pe tema Coreei de Nord cu Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In si cu Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe. Intalnirea a venit pe fondul recentului test al rachetei balistice intercontientale efectuat de Pyongyang in ziua de 4 iulie, Ziua Independentei Statelor Unite. Potrivit declaratiei comune a celor trei oficiali, acestia militeaza “pentru adoptarea rapida a unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, cu sanctiuni suplimentare pentru a demonstra [Coreei de Nord] ca exista consecinte grave pentru actiunile sale destabilizatoare, provocatoare si escaladante”.

Totusi, Coreea de Sud a declarat ca este deschisa oricand la o intalnire cu Kim Jong-Un in vederea aplanarii tensiunilor.
De departe in ceea ce priveste chestiunea Coreei de Nord, cea mai importanta intalnire a summit-ului G20 a avut loc sambata intre Donald Trump si Xi Jinping. Acesta intalnire a avut loc intr-un context tensionat, pe fondul recentelor sanctiuni americane impuse unei companii chinezesti de transport maritim precum si pe fondul recentelor acuzatii aduse unei banci din China potrivit carora aceasta ar spala bani pentru regimul de la Pyongyang. De asemenea, recent SUA a vandut arme Taiwanului in valoare de 1,42 miliarde de dolari.
In ciuda acestor lucruri, in urma discutiei purtate de cei doi oficiali pret de aproape doua ore, Steven Mnuchin, Secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ca “in ceea ce priveste China, am avut disuctii foarte directe pe tema Coreei de Nord; am avut discutii directe despre cooperare in domeniul militar si in cel al securitatii”.
Totusi, Xi Jinping militeaza pentru incetarea exercitiilor militare americane in zona peninsulei in vederea mentinerii unei stari de pace.
Potrivit agentiei de presa Xinhua, Xi Jinping a declarat ca “China a discutat de mai multe ori despre pozitia sa principiala, si anume ca, in acelasi timp cu masurile luate de comunitatea internationala fata de actiunile nord-coreene care contravin rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU, trebuie sa existe o intensificare a eforturilor de promovare a discutiilor si de gestionare si controlare a situatiei”.
In cadrul vizitei la Varsovia, Donald Trump a declarat ca SUA are planuite masuri “severe” impotriva Coreei de Nord. James Mattis, Secretar al apararii al SUA, a venit sa clarfice aceasta declaratie spunand ca aceste masuri nu sunt unele de natura militara, ci mai degraba unele diplomatice, economice.
Summitul G2
Foto credit: Carlos Barria/ Reuters
Foto credit: Carlos Barria/ Reuters
Vladimir Putin si Donald Trump s-au intalnit vineri in cadrul summit-ului G20. Considerata a fi cea mai importanta intalnire bilaterala, aceasta a eclipsat intreg summit-ul.
Intalnirea celor doi a avut loc in mijlocul izbucnirii unui nou scandal in Statele Unite privind intensificarea eforturilor de spionaj ale Rusiei pe teritoriul SUA.
De asemenea, intalnirea a venit in contextul in care cu o zi inainte de deschiderea summit-ului, aflat fiind la Varsovia, Donald Trump si-a luat mult asteptatul angajament fata de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic care prevede pe scurt ca “partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor”.
In jurul orei 16:00 a inceput intalnirea celor doi oficiali, intalnire care desi trebuia sa dureze 30 de minute, a durat mult mai mult decat era convenit, pret de mai bine de doua ore. Cei doi au fost insotiti de Rex Tillerson, Secretarul de Stat al administratiei Trump si de Ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, precum si de traducatori.
Principalele teme ale discutiei au fost Siria, Coreea de Nord, precum si chestiuni de securitate cibernetica. In ciuda faptului ca agresiunea asupra Ucrainei si anexarea Crimeei, precum si sanctiunile aplicate Rusiei ulterior, s-au aflat teoretic pe agenda, acestea nu au facut obiectul discutiei. Totusi, SUA l-a numit vineri pe fostul sau ambasador la NATO, Kurt Volker, in functia de reprezentant special pentru Ucraina.
La sfarsitul intalnirii, Tillerson a declarat faptul ca Donald Trump a deschis discutia cu subiectul interventiei Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, Vladimir Putin negand acest lucru. Informatia a fost ulterior confirmata atat de Lavrov, cat si de Vladimir Putin care a declarat din nou ca Rusia nu a avut nicio implicare in alegerile prezidentiale americane.
Tot Tillerson a declarat ca in ceea ce priveste Coreea de Nord, Rusia vede problema “intr-o maniera diferita” in sensul ca sustine ca racheta recent testata de Pyongyang nu a fost una inercontinentala. Totusi, SUA i-a cerut Rusiei in continuare sa puna mai multa presiune pe regimul de la Pyongyang.
In privinta Siriei, SUA si Rusia au dat mana si au convenit sa inceteze conflictul armat din sud-vestul Siriei, armistitiu ce a intrat in vigoare de ieri.
Intalnirea a fost catalogata de catre ambele administratii ca fiind una foarte constructiva.
Clima si comertul
Foto credit: GettyImages
Foto credit: GettyImages

In ceea ce priveste controversatele teme, clima si comertul, nu au avut loc schimbari dramatice de pozitie din partea niciuneia dintre tabere comparativ cu pozitiile prezentate in cadrul summit-ului G7.

Astfel, in privinta Acordului de la Paris privind clima, in declaratia finala liderii G19 (incluzand UE) au consemnat decizia izolata a SUA de a se retrage din acesta. Totusi, potrivit declaratiei, SUA “se va stradui sa colaboreze indeaproape cu alte tari pentru a le ajuta sa acceseze si sa utilizeze combustibilii fosili intr-o maniera mai curata si mai eficienta”.
In ceea ce priveste chestiunea comertului, in declaratia finala a fost prevazuta lupta impotriva protectionismului, cu mentiunea introducerii reglementarii dumpingului prin legitimarea unor “instrumente de aparare comerciala” atunci cand se face uz de aceasta practica.
Presdeintele francez, Emmanuel Macron, va gazdui pe data de 12 decembrie un summit destinat finantarii Acordului de Paris privind clima.
Uniunea Europeana pe primul loc
Foto credit: John Macdougall/ AFP
Foto credit: John Macdougall/ AFP
Nu este inca cert daca masurile protectioniste ale SUA au pus “America pe primul loc” sau au izolat tara, dar este cert faptul ca noua administratie a Statelor Unite prin politica externa diferita pe care o duce, lasa in seama Uniunii Europene rolul de conducator mondial.
In acest context, inaintea summit-ului G20, Uniunea Europeana semneaza un acord comercial istoric cu Japonia, acord de anvergura NAFTA.
Sambata, Donald Trump, pe langa intalnirea pe tema Coreei de Nord cu Xi Jinping, a mai participat la intalniri bilaterale cu Prim-ministrul britanic Theresa May, cu Presedintele Malaeziei si cu Presedintele Singapore-ului.
In ciuda faptului ca pozitia SUA fata de Acordul de Paris a fost criticata inclusiv de catre Theresa May, in urma intalnirii bilaterale de sambata, cei doi oficiali au pregatit terenul pentru un viitor acord comercial intre SUA si Marea Britanie, iar Donald Trump si-a confirmat vizita la Londra.
Tot sambata a avut loc si intalnirea trilaterala pe tema conflictului din Ucraina la care au participat Vladimir Putin, Angela Merkel si Emmanuel Macron unde a fost discutata punerea in aplicare a acordului de pace de la Minsk. In acest sens, puratatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca “exista un acord conform caruia ar trebui luate masuri eficiente, care sa duca la un armistitiu real pe front si sa asigure retragerea echipamentului militar greu”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here