Statul se împrumută din nou de la populaţie. Azi începe o nouă ediţie a programului Tezaur

0
911

Ministerul Finanțelor a anunțat noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% şi 5%, veniturile aferente fiind neimpozabile. Acestea vor putea fi achiziționate de populație începând de joi – 2 mai.

Uitându-ne la primele trei serii din acest an, observăm o scădere a interesului de la lună la lună. În prima serie a fost subscrisă o sumă de aproape 700 milioane lei, în cea de-a doua de 500 milioane lei, iar în cea de-a treia (aprilie) de doar 200 milioane lei.

Motivele sunt multe, de la educație financiară precară și procedura greoaie (cea de la Poștă), la neîncredere în economie sau, mai exact, în guvernare.

Totuși, instituția spune, într-un comunicat , că „alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al românilor”.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 2 – 31 mai 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului, în perioada 2 – 30 mai 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 2 – 29 mai 2019 din mediul rural.

“Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere”, precizează MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

“Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturităţile vor fi stabilite în funcţie interesul manifestat de investitori”, menţionează reprezentanţii ministerului.

În primele patru luni ale anului 2019 peste 26.000 de români au investit în titluri de stat peste 1,4 miliarde de lei. Cele mai multe subscrieri au fost făcute în Bucureşti, Prahova, Cluj şi Argeş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here