Din cauza lipsei de forţă de muncă şi a birocraţiei, turismul românesc pierde 5 miliarde euro

0
1047
turismul romanesc

Hotelierii de pe litoral susţin că majoritatea problemelor din turism au fost rezolvate în ultimii ani, dar spun că cele mai mari, respectiv lipsa forţei de muncă şi birocraţia, nu au fost soluţionate, astfel că România pierde aproximativ cinci miliarde de euro.

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a spus că în ultimii ani cele mai multe probleme din turism s-au rezolvat, în special pe zona de fiscalitate.

„În ultimii doi, trei ani de zile putem spune că ultimele probleme din turism s-au rezolvat, în special pe zona de fiscalitate. Sper să nu fie o rezolvare temporară. Am obţinut vouchere de vacanţă, TVA de 5 la sută, salariul minim pe economie pentru străini e la fel ca şi pentru români. Deci pe zona de fiscalitate stăm foarte bine şi cred că suntem fruntaşi în Europa pentru că plătim cele mai puţine taxe cumulate, dar sunt multe şi ne cam încurcă un pic. Am cerut de repetate ori să încercăm să găsim soluţii pentru aşa numitul fisc unic de plată”, a spus preşedintele FPTR, potrivit News.ro.

El a menţionat că România pierde aproximativ 5 miliarde de euro şi este nevoie de două decizii care trebuie luate urgent, una fiind legată de forţa de muncă. „România pierde în jur de 5 miliarde de euro pentru două decizii care trebuie să fie luate urgent. Prima decizie este legată de forţa de muncă, pentru că multe hoteluri nu deschid pentru că nu au forţă de muncă. Am fost plecat după forţă de muncă în străinătate şi vă spun că am ajuns într-o ţară unde sunt peste 20 de milioane de şomeri, în Etiopia. Costul este mic, 300-400 de dolari pe lună. Dacă ne gândim şi uman, este foarte OK să vină pentru că putem să găsim soluţii, au şi ei familie, copii”, a explicat Murad.

El a precizat că a doua decizie se referă la eliminarea birocraţiei.

„Cerem ministerului şi Guvernului actual să ne ajute încât să eliminăm cât se poate de mult birocraţia privind întocmirea actelor necesare pentru aducerea forţei la muncă. Este foarte normal să nu mai dăm mesaje, să vină românii înapoi. Orice persoană care poate să asigure un confort mai bun şi un venit mai mare, că e român, că e turc, că e arab, că e francez să se ducă după venit mai mare. Asta înseamnă piaţa deschisă. Deci dacă putem aduce oameni de afară de ce nu să plece românii cu 2.000 de euro salariu acolo sau 2.500 până să ajungă la noi salariile la fel de mari. I-am propus domnului ministru, ajutaţi-ne să dăm salarii mai mari, pentru că taxele pe salariu faţă de bulgari sunt duble. Noi plătim 77% cumulat faţă de bulgari care plătesc undeva la 47%”, a afirmat Murad.

El a mai spus că prin dialog au fost rezolvate multe dintre problemele din turism.

„Prin dialog concret am rezolvat multe din probleme şi chiar putem spune că patronatele sunt mulţumite de guvernarea PSD chiar dacă nu suntem şi nu avem o culoare politică. Vă spun sincer că guvernarea PSD ce a făcut, nu au făcut foarte multe alte partide în ultimii 15 ani. Nu vă spun că am vreun interes cu ministrul sau cu PSD. Concret, suntem relaxaţi, nu mai vedeţi în fiecare seară la televizor oameni cu cătuşele, putem investi cu mai multă încredere, pentru că este nevoie. Dar facem apel ca Guvernul să găsească soluţii pentru birocraţia locală”, a explicat Murad, care a precizat că obţinerea unei autorizaţii pentru construirea unui hotel sau restaurant durează mai mult decât realizarea investiţiei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here