Specialistul Borza pe mana DNA… Spalare de bani uriasa cu implicarea BCR in proiectul Silver Mountain al defunctului Dan Fisher

0
7172
Curtea de Apel București, prin judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus DIICOT să cerceteze BCR pentru potențiale fapte de spălare de bani constând în preluarea unor active imobiliare din Snagov și Poiana Brașov în contul unor creanțe și a cerut DNA completarea urmăririi penale față de Remus Borza, ambele în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain controlat până la deces de miliardarul Dan Fischer

camelia bogdan

Finanțarea acordată de Banca Comercială Română proiectului imobiliar de lux Silver Mountain de la Poiana Brașov derulat până în 2012 de miliardarul român Dan Fischer pare să dea băncii mai multe bătăi de cap decât a bănuit inițial.

Proiectul imobiliar amintit s-a prăbușit imediat după decesul din 2012 de la Berlin a lui Fischer, firma care gestiona afacerea intrând în insolvență. Administratorul judiciar al firmei a fost desemnat Remus Borza prin firma sa de profil, Euro Insol.

O banală plângere penală făcută împotriva lui Borza, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountain, a de o firmă de recuperare de debite pentru o creanță de aproape cinci milioane de lei a generat o sentință a Curții de Apel București cu consecințe mai mari decât și-au imaginat cei implicați.

Astfel, plângerea a fost făcută la DNA anul trecut iar procurorii anticorupție au dispus în ianuarie anul acesta clasarea cauzei pentru fapta de abuz în serviciu imputată lui Remus Borza și declinarea la DIICOT pentrua alte fapte.

În aprilie anul acesta petentul Insolvency Recovery Solutions SRL cere Curții de Apel București redeschiderea dosarului penal de la DNA considerând că soluția de clasare este nelegală.

Cu soluționarea plângerii este învestit completul condus de Camelia Bogdan care pe 10 iunie decide: „admite plângerea împotriva ordonasnţei nr.680/P/2015 din 27.01.2016 şi trimite cauza Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea completării urmăririi penale”. Cei vizați de soluția inițială a DNA și față de care acum trebuie completată ancheta sunt Remus Borza și partenerul acestuia de la Euro Insol, Adrian Munteanu, ambii suspectați de abuz în serviciu.

Pentru ce va fi cercetată Banca Comercială Română

În plus față de sesizarea inițială, Camelia Bogdan a dispus și ca Banca Comercială Română să fie cercetată de procurorii DIICOT pentru posibile fapte de spălare de bani referitoare la preluarea unor active imobiliare de la Snagov și Poiana Brașov aparținând firmei care gestiona proiectul Silver Mountain. Asta în condițiile în care BCR fuseseră principalul finanțator al proiectului imobiliar de lux demarat de Dan Fischer.

silver mountain

Proiectul Silver Mountain de la Poiana Brașov

Astfel, Curtea de Apel București a decis: „sesizează organul de urmărire penală în privinţa efecuării unor verificări privind potenţialele infracţiuni de spălare a banilor prev. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002 de către Banca Comercială Română SA(….), constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbeşti, comuna Snagov, judeţul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafaţă totală de 59.679 m.p, conform procesului verbal de licitaţie publică nr.1870/23.05.2014 şi respectiv a activului SILVER MOUNTAIN, situat în Poiana Braşov, judeţul Braşov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spaţii comerciale, clădire multifuncţională – Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 m.p şi bunuri mobile care deservesc activul, conform procesului verbal de licitaţie nr.1873/23.05.2016, a transferurilor bancare menţionate în facturile nr.20140010/13.06.2014 şi nr.20140009/13.06.2014 şi nr. 20140008/13.06.2014. Copie a prezentei precum şi a dosarului de instanţă nr.2428/2/2016 se va înainta şi parchetului competent, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie- DIICOT”.

Interesant este că, printr-o declarație de presă dată Ziarului Financiar în 2014, Remus Borza cataloga drept un succes implicarea BCR în acest proiect.

„Această tranzacţie reprezintă un nou început pentru Silver Mountain. Doar BCR are forţa, determinarea şi interesul să dea o nouă dimensiune acestui proiect, să-l dezvolte la adevăratul lui potenţial. În paralel cu vânzarea în sistem retail a celor 171 de apartamente, banca va finanţa, prin intermediul unui vehicul comercial special creat în acest scop, construcţia unui hotel de 600 de locuri de cazare, care să includă un centru multifuncţional de conferinţe, un SPA cu toate facilităţile, un cazino, cluburi şi restaurante. În parteneriat cu Primăria Braşov, se intenţionează construcţia celui mai mare teren de golf din România”, a spus Remus Borza.

Eranews.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here