SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PREŞEDINTELUI TRUMP de mai mult de 200 companii, antreprenori, investitori şi inovatori

0
1842
trump

“Avem mari probleme din cauza recentului Ordin Executiv care interzice accesul cetăţenilor şi refugiaţilor proveniţi din cele şapte state, pe teritoriul S.U.A.”

Stimate domnule preşedinte Trump,

Suntem un grup de companii de startup, antreprenori, investitori și inovatori care cred că imigranții și diversitatea experiențelor pe care aceştia le aduc în această țară, sunt esențiale pentru creşterea economică, progresul şi inovarea Americii. Suntem profund tulburaţi de recentul Ordinul Executiv care interzice accesul pe teritoriul S.U.A, cetățenilor şi refugiaţilor proveniţi din șapte țări, precum și de recentul proiect de Ordin Executiv prin care se doreşte reintroducerea vizei de muncă şi a programelor de eliberare condiționată. Noi credem că aceste acțiuni sunt greşite, atât moral cât și economic și că vor provoca daune ireversibile asupra comunității companiilor de startup cât şi asupra capacităţii Americii de a concura la nivel global.

Ecosistemul companiilor americane de startup, a primit, întotdeauna, oameni provenind din toate mediile și de toate originile. Supremaţia globală a S.U.A. în domeniul tehnologiei, a fost determinată, în mare parte, de imigranți și creaţiile lor care au contribuit la startup-urile americane. Multe dintre cele mai de succes companii din domeniul tehnologiei au fost fondate, în totalitate sau parțial, de imigranți, inclusiv Uber, Palantir și Tesla. De anul trecut, mai mult de jumătate dintre startup-uri, evaluate la peste 1 miliard de dolari, au fost fondate de antreprenori imigranți.

Limitele impuse privind circulația imigranților, inclusiv a deținătorilor de vize legale în SUA, pe baza naționalității sau a religiei nu numai că sădesc teama și nesiguranța în inimile prietenilor noștri, a familiilor lor, dar sunt în antiteză cu valorile noastre și trimite mesajul că America nu mai este deschisă pentru inovare. Fiecare individ întors sau descurajat să facă din America propria lui casă, reprezintă un potențial angajat sau antreprenor care nu va mai fi în măsură să contribuie la succesul companiilor americane.

Suntem de asemenea, îngrijoraţi de faptul că noile orientări privind acordarea vizelor, prezentate în proiectul de Ordin Executiv dăunează startup-urilor care pentru a creşte şi a prospera, se bazează pe talentele străine. Ordinul solicită evaluarea și reintroducerea diferitelor programe de vize de muncă și de eliberare condiționată. Acesta se bazează pe prezumția greșită că lipsa programelor de viză dăunează muncitorilor americani și economiei. În realitate, este bine stabilit faptul că lucrătorii imigranți, la toate nivelurile de calificare, au un impact pozitiv asupra economiei SUA. Studiul care analizează în mod specific impactul lucrătorilor H-1B a constatat că pentru fiecare 100 de imigranţi, cu grade avansate în domeniile STEM, sunt create încă 86 de locuri de muncă pentru nativii americani. În consecință, prin limitarea oportunităților de angajare a imigranților, administrația dumneavoastră va reduce şi locurile de muncă pentru cetățenii americani şi inhibarea creșterii economice în domeniul startup-urilor.

Startup-urile depind de talentele imigranților care acoperă multe neajunsuri semnificative şi lipsa unor profesioniști, calificaţi, în domeniile tehnice şi mai ales IT. Faptul că atât de multe startup-uri se bazează pe vizele H-1B, ilustrează în mod grăitor acest lucru. Nimeni nu ar fi optat să înfrunte un proces birocratic dificil, pentru a angaja imigranţi dacă ar fi avut la dispoziţie soluţia angajării unui muncitor americani, calificat.

În plus, ne declarăm împotriva restrângerii capacităţii studenților străini de a intra pe piaţa forței de muncă americane, după finalizarea studiilor universitare în SUA. Aceste limite propuse se bazează pe o înțelegere greșită a impactului acestor studenți internaționali asupra experienței studenților americani, nativi. Este un lucru cert, dovedit, că cei care lucrează într-o comunitate de excelenţă, alături de cei mai buni, au rezultate mult mai mari. Orice acțiune menită să limiteze disponibilitatea acestora vă servi doar pentru a stagna creșterea în sectorul tehnologic și în toate sectoarele economiei americane.

Înţelegem că prin proiectul de Ordin Executiv, administrația doreşte să schimbe recent finalizată Lege pentru Antreprenorii Internaționali (Internaţional Entrepreneur Rule). După cum am menționat mai sus, antreprenorii imigranți au contribuit enorm la succesul economiei de startup american iar noi credem că guvernul ar trebui să le uşureze sarcina, mai degrabă, decât să le creeze dificultăţi în a începe și dezvolta noi companii. Încurajarea inovatorilor din întreaga lume pentru a-şi lansa afacerile de aici este una dintre cele mai bune modalităţi de a crea locuri de muncă în S.U.A.

În timp ce noi recunoaștem importanța promovării securității naționale și protejarea intereselor lucrătorilor americani, credem cu tărie că aceste Ordine Executive nu vor realiza aceste obiective și ar putea submina capacitatea noastră de a găsi şi de a dezvolta noi companii care creează locuri de muncă aici, în SUA.

Vă recomandăm insistent să reconsideraţi toate aceste acțiuni și impactul lor nu numai asupra valorilor americane, dar, mai ales asupra viitorului economic al S.U.A.

Cu sinceritate,

Evan Engstrom, director executiv Engine și Bobby Franklin, CEO, Naţional Venture Capital Association.

*Evan Engstrom este directorul executiv al Engine, organizaţie nonprofit care sprijină dezvoltarea tehnologiei antreprenoriatului prin cercetare economică, analiza politicilor și asistentă juridică pe probleme locale și naționale.

**Bobby Franklin este CEO al Naţional Venture Capital Association, organizaţie care are ca scop încurajarea mai bunei înțelegeri a importanței capitalului de risc pentru economia SUA, sprijinind activitatea de antreprenoriat și inovare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here