Românii nu se pot pensiona anticipat decât dacă au muncit de la 17 ani

0
1178

Potrivit actualei legi a pensiilor românii se pot pensiona anticipat cu 5 ani înainte de a împlini vârsta de pensionare, doar dacă au o vechime de 43 de ani (pentru bărbaţi) şi de 40 până la 41 de ani (pentru femei, vârsta de pensionare creşte gradual până în 2030). Trebuie menţionat că pensia anticipată este diferită de cea anticipată parţial, în cazul primeia nefiind vorba de penalizare, în timp ce pentru a doua penalizarea poate fi şi de 30% din cuantumul pensiei întregi. Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, în prezent pensia medie pentru limită de vârstă este de circa 1.180 lei, penalizarea de 30% înseamnând 354 lei.  

Potrivit calculatorului de pensii, în acest an se pot pensiona anticipat (fără penalizare) bărbaţii care s-au născut în anul 1959 (care împlinesc sau au împlinit 60 de ani în 2019), doar dacă au o vechime de 43 de ani, adică au început să muncească cu forme legale de la vârsta de 17 ani.   

Ca să se poată pensiona anticipat parţial trebuie să aibă o vechime de cel puţin 35 de ani, adică să se fi angajat de la vârsta de 25 de ani, dar penalizarea poate ajunge şi la 30% din pensia pentru limită de vârstă.        

Şi în cazul femeilor lucrurile stau la fel. În acest an se pot pensiona anticipat femeile care s-au născut în anul 1962 doar dacă au o vechime de 40 de ani, adică dacă muncesc de la 17 ani.  

În cazul pensie anticipate parţial, vechimea necesară este de cel puţin 32 de ani.      

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.  

Vârsta standard de pensionare creşte:  

*pentru bărbaţi – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015;  

*pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie  2011 – ianuarie 2030.  

*Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor creşte de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.  

*Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaţilor creşte de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.    

Stabilirea pensiei anticipate  

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptăţite la acordarea pensiei, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) şi art. 105 alin. (2) din lege).  

Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.   Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here