Cîţu: Vâlcov şi Teodorovici deşi ştiau impactul OUG 114, au dat vina pe Comisia de Prognoză

0
913

Senatorul PNL Florin Cîţu a publicat fragmente dintr-un studiu de impact privind Ordonanţa 114, care arată că aceasta are un impact negativ drastic asupra creşterii economice, investiţiilor companiilor şi primei de risc a României. Confruntaţi de Liviu Dragnea cu aceste date, Eugen Teodorovici şi Darius Vâlcov au minţit că nu ştiau impactul şi au dat vina pe Comisia de Prognoză, susţine Cîţu.

Dragnea a primit studiul de impact făcut de Florin Georgescu şi asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost şi supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om în a cărui expertiză şi experienţă Liviu Dragnea are încredere. A fost şocat de concluziile studiului şi imediat i-a chemat pe Vâlcov şi Teodorovici. Amândoi au început să dea înapoi spunând că nu ştiau şi au dat vina pe Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză care i-a asigurat, aşa cum scrie şi în expunerea de motive că efectele OUG 114 pentru economie şi mai ales pentru sistemul bancar sunt doar pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numărate. Teodorovici şi Vâlcov mint. Ei au avut acces la studiu. Şi l-au folosit ca să şantajeze operatorii din sectorul privat”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Studiul de impact prezintă patru scenarii al impactului taxei bancare asupra creşterii economice a României. 

În cel mai sever scenariu, taxa bancară va duce la micşorarea creşterii economice cu până la 0,64 puncte procentuale în acest an şi cu până la 1,07 puncte procentuale anul viitor.

În cel mai puţin sever scenariu, creşterea economică se diminuează cu 0,55 puncte procentuale în acest an şi cu 0,75 puncte procentuale anul viitor. De asemenea, studiul mai arată că numai în primul trimestru al acestui an taxa pe activele bancare are un impact de -0,3 puncte procentuale asupra dinamicii produsului intern brut real.

Măsurile OUG 114/2018 au un efect presupun negativ asupra încrederii firmelor care îşi reduc activitatea investiţională şi din cauza dificultăţii de acces la surse alternative de finanţare (i.e. piaţa de capital)”, mai arată studiul, care precizează că această scădere a investiţiilor are efecte presupus persistente şi pe termen lung asupra dinamicii PIB potenţial. 

Limitarea investiţiilor afectează negativ profitabilitatea, mai ales pentru companiile din domeniul bancar, cel al telecomunicaţiilor şi cel al producţiei de energie electrică şi gaze naturale”, se mai precizează în studiu. Caracterul intempestiv al măsurilor aprobate prin OUG 114/2018 au afectat, de asemenea, percepţia privind riscul suveran al investitorilor, având ca efect o majorare a primei de risc, inclusiv în context regional, şi exercitând presiuni de depreciere a leului, menţionează autorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here