România a semnat protocolul de aderare la acordul dintre statele UE și Columbia, Peru și Ecuador

0
1800
România a semnat protocolul de aderare la acordul dintre statele UE și Columbia, Peru și Ecuador

Protocolul de aderare la Acordul comercial între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte, prin care se ține seama și de aderarea Ecuadorului, în anul 2014, a fost semnat pentru România de Vlad Vasiliu, secretar de stat pentru comerț și afaceri europene în Ministerul Economiei.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, Protocolul a fost semnat în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe — Comerț, ce a avut loc în data de 11 noiembrie 2016.

Lansate în 2007

Acordul va permite și Ecuadorului să beneficieze de accesul îmbunătățit pe piața UE în special pentru produsele de interes precum produsele piscicole, cafea, cacao, flori, fructe și nuci. Acordul va permite, totodată, accesul exporturilor europene pe piața Ecuadorului, printre care autovehicule și componente auto, produse chimice, farmaceutice, siderurgice, băuturi alcoolice. Negocierile pentru încheierea unui Acord de Comerț Liber UE-Comunitatea Andină (Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru) au fost lansate în luna iunie 2007, fiind suspendate însă în anul 2008 și continuate în anul 2009 doar cu Columbia, Ecuador și Peru. În luna iulie 2009, Ecuadorul a declinat acest proces de negociere, acordul fiind încheiat numai cu Peru și Columbia în luna martie 2010 și semnat în luna iunie 2012.

Ecuador s-a alăturat acordului

Ecuadorul a solicitat în luna ianuarie 2014 reluarea negocierilor și aderarea la Acordul UE-Columbia/Peru, procesul de negociere fiind definitivat în luna iulie 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here