Numarul total de radieri de firme, dizolvari sau intreruperi de activitate a crescut cu 40% fata de 2015 ajungand la 92.000… Unde e bunastarea ? Cum creste Romania statistica fata de Romania reala ?

0
2127
Numarul total de radieri de firme, dizolvari sau intreruperi

Analiză Coface: În primele şase luni ale anului s-au înfiinţat 41.000 de SRL-uri, dar s-au desfiinţat 96.000 de întreprinderi.

Ritmul de creştere al numărului de firme care îşi întrerup activi­ta­tea sau intră în insolvenţă a fost în primele şase luni de aproape două ori mai mare decât cel al firmelor de tip SRL nou înfiinţate, deşi economia României se îndreaptă în acest an spre un avans de 5%, cel mai bun din Uniunea Europeană.

Astfel, un raport al companiei de con­sul­tan­ţă şi rating Coface relevă faptul că în pri­me­le şa­se luni din acest an s-au înregistrat peste 41.000 de SRL-uri, cu 26% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2015. Pe de altă par­te, numărul total de întreruperi de activi­ta­te, respectiv suspendări, dizolvări, radieri şi in­sol­venţe, a urcat la peste 96.000, faţă de 68.800 în perioada similară din 2015, adică o creştere de peste 40%.

Astfel, raportul in-out, respectiv suflu nou în mediul privat versus companii care au pus stop activităţii a rămas extrem de ridicat, a doua cea mai mare valoare după 2013.

„În pofida creşterii numărului de companii nou înfiinţate (SRL-uri, n.red.) cu 26%, un nivel record pentru ultimii cinci ani, numărul de companii care îşi încetează activitatea rămâne în continuare mai mare. Da, raportul in-out este mai bun decât în anul de vârf 2013, însă este departe de nivelul precriză, respectiv anul 2008“, afirmă Iancu Guda, services direc­tor în cadrul Coface. Imediat după debutul cri­zei economice, antreprenorii au preferat să în­fi­in­ţeze PFA-uri sau II-uri sau IF-uri mai de­gra­bă decât SRL-uri. Astfel, în 2008 circa două treimi din suflul nou de business era repre­zentant de SRL-uri, pentru ca în 2010 raportul să se inverseze. Apoi însă, în anii care au ur­mat, SRL-urile au început din nou să domine, cu peste 50% cotă de piaţă în total. La nivelul primelor şase luni din acest an raportul a ajuns din nou similar celui din 2008, acesta fiind un nou semnal pozitiv pentru economie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here