A dat faliment și puiul de Crevedia! Tribunalul Dâmbovița a aprobat falimentul Agricolei Crevedia după ce aceasta a acumulat datorii de 67 de milioane de euro

0
3626
credit-avicola-crevedia

Avicola Crevedia, cu activităţi în creşterea păsărilor, parte a grupului de firme Agroli, a intrat oficial în faliment după ce proprietarul companiei, omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, a acumulat datorii de circa 67 mil. euro, potrivit deciziei publicate pe site-ul Tribunalului Dâmboviţa.

„La data intrării în faliment, societatea avea datorii de apro­ximativ 300 mil. lei (circa 67 mil. euro – n.red.), principalii cre­ditori fiind ANAF-ul, UniCredit Bank, Serraghis Loan Management LTD şi CEC Bank. Şansele ca toţi creditorii să-şi recupereze banii sunt foarte mici, având în vedere că bunurile societăţii au fost evaluate la aproximativ 1,5 mil. euro, iar masa credală însumează peste 60 mil. euro”, a declarat pentru Anca Goanţă, asociat al companiei AA Total Insolvency, administratorul judiciar al Avicola Crevedia.

A eșuat reorganizarea

Cererea de intrare în faliment a fost aprobată săptămâna aceasta de Tribunalul Dâmboviţa după ce compania a eşuat să se reorganizeze în insolvenţă. Nu de mult, cetățeanul francezo-libanez Rami Ghaziri, patronul Agrili Grup a fost trimis în judecată în stare de detenție, pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, anunță Direcția Națională Anticorupție (DNA). Împreună cu alți nouă inculpați, Rami ar fi desfășurat operațiuni comerciale fictive, prin folosirea unor circuite economice și societăți comerciale coordonate de membrii grupului, cu scopul de a beneficia de deducerea ilegală a T.V.A.

Prejudiciu de peste 25 de milioane de euro

Bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu 107.153.731 lei (peste 25 de milioane de euro), ce reprezintă T.V.A. dedus ilegal. În prezent, Ghaziri ispășește o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru cumpărare de influență, într-un dosar în care este implicată și fosta procuroare Angela Nicolae. Noile fapte la care se referă procurorii DNA s-ar fi petrecut între septembrie 2010 și august 2013.

Cea mai mare fermă din Europa de Est

Înființară în 1959, Agricolă Crevedia a deținut primele ferme de creștere a păsărilor din România și a devenit, în timp, cea mai mare din Europa de Est. La jumătatea anilor 2000, fermele Avicola au fost preluate de omul de afaceri francezo-libanez, prin intermediul Agroli Group. Într-un articol publicat în 2013, Rami Ghaziri povestea că a preluat Avicola Crevedia cu 11 milioane de euro, bani peșin, din fondurile proprii ale familiei sale.În iulie 2012, Consiliul de Administrație al societății a decis garantarea unui credit acordat de Banca Comercială Română, în valoare de 12 milioane de lei cu o ipotecă de 52.499 metri pătrați, împreună cu una dintre fermele aflate în proprietatea Avicola. O jumătate de an mai târziu, conducerea societății a aprobat prelungirea liniei de credit de 28,3 milioane de lei, contractată de la CEC Bank, cu menținerea ipotecii imobiliare asupra unor ferme și terenuri.

Declinul a început în 2013

Pe 2 februarie 2013, Adunarea Generală a Acționarilor Avicola Crevedia SA a hotărât ca fermele de pui aflate în proprietatea Agricola Crevedia să fie transferate către Agnoli Group. La jumătatea lui mai 2013, acționariatul a hotărât desființarea parțială sau totală a patru ferme din Mihăilești, județul Giurgiu.După ce au atins un vârf de 359,9 milioane de lei în 2011, afacerile societății au început să se prăbușească. A înregistrat pierderi de 153,9 milioane de lei în 2013 și 32,5 milioane de lei în 2014. La începutul lui 2014, Avicola Crevedia a intrat în insolvență. În prezent, grupul Agroli mai are afaceri de 47,1 milioane de lei, cu pierderi de 41,1 milioane de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here