Rata natalității este la un minim istoric și iată de ce

0
2002

De 100 de ani guvernul american calculează rata natalității. Acum aceasta se află la un minim istoric. Explicațiile sunt numeroase, dar un motiv este schimbarea dramatică a modului în care societatea consideră valoarea economică a copiilor.

Este uimitor cât de mult s-a schimbat în istorie relația dintre copii și adulți. În urmă cu un secol statutul copiilor în societate era diferit de cel de astăzi. Ei erau considerați adulți în devenire și primeau atâtea responsabilități pe cât puteau duce, conform competențelor lor, iar aceste responsabilități se tot înmulțeau pe măsură ce ei creșteau.

Nu exista nici un Minister al Muncii care să-i “protejeze” de experimentarea unei vieți depline. Copiii din acele zile au fost considerați valoroși pentru că erau productivi. Ei lucrau, dobândeau abilități și produceau pentru familiile lor sau pur și simplu se angajau pentru diverse afaceri ici și colo. Ei reprezentau niște active. Pe măsură ce dobândeau abilități, disciplină și o etică profesională, ei puteau deveni tot mai valoroși pentru părinții lor și pentru comunitate. Acesta este motivul principal pentru care oamenii și-au dorit copii. Copiii, la rândul lor, erau învățați să le fie recunoscători adulților, fie acasă, fie la locul de muncă.

Una din sarcinile principale ale copiilor în acele zile era să aibă grijă de oameni în vârstă. Deci, copiii erau valoroși la ambele capete ale segmentului de viață: în calitate de colegi, atunci când erau tineri și ulterior ca sprijin pentru părinții ce îmbătrâneau.

Cum stau lucrurile astăzi? Acum copiii reprezintă în mare parte o povară financiară și sunt definiți ca atare, deoarece legea, sistemul educațional și statul bunăstării impun acest lucru. Sigur, oamenii încă își iubesc copiii. Din punct de vedere emoțional și spiritual, ne mândrim cu valoarea infinită a vieții lor.

Și, bineînțeles, toată lumea este de acord. Câștigăm un anumit statut social atunci când avem copii și începem să ne facem noi prietenii în calitatea noastră de părinți.

Și totuși. Să vorbim despre bani. Atunci când analizează dacă să aibă copii, oamenii știu că aceștia vor contribui puțin la managementul gospodăriei și practic vor implica un sacrificiu financiar, nu un beneficiu. Puteți căuta pe calculatoarele de costuri online. De exemplu, dacă trăiți în sudul Americii, sunteți căsătoriți și doriți doi copii, veți cheltui 732 000 de dolari. Aceasta este o cifră descurajantă, și care se referă la cheltuielile necesare înainte ca copiii să meargă la facultate.

În schimb, copiii vă oferă … valoarea infinită a existenței lor.

Și atunci este de mirare că rata natalității a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii peste 100 de ani? Da, acest fenomen s-a produs și din motive legate de tehnologie și de o mai mare certitudine economică. Dar totuși, dacă reduci cu forța valoarea unui lucru, atunci oamenii îl vor produce din ce în ce mai puțin. Exact asta s-a întâmplat cu statutul copiilor în ultimul secol.

***

Acest text este un fragment tradus și adaptat după J. Tucker, Birth rates are at historical lows, and here’s a major reason.

Citiți și Distrugerea familiei și creșterea inegalității.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here