Profilul economic al zilei

Lucrările de construcţii au evoluat ceva mai bine în noiembrie şi au scăzut cu 4,2% faţă de noiembrie 2016 (date neajustate sezonier), în comparaţie cu ratele anuale de scădere exprimate prin două cifre din lunile anterioare. Investiţiile guvernamentale în infrastructură au crescut spre finalul anului şi totodată segmentul nerezidenţial a performat mai bine.

Leul s-a apreciat în raport cu euro spre 4,637 săptămâna trecută, în ton cu tendinţele din regiune. La conferinţa de presă după decizia de majorare a dobânzii de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat că BNR va permite o volatilitate mai mare a cursului. Rămâne de văzut în ce măsură BNR îşi va schimba preferinţa sa care datează de mult timp pentru un leu stabil şi va permite fluctuaţii mai mari ale leului dar cu o stabilitate relativă a dobânzilor din piaţa monetară.

Miercuri va fi scadenţa unei obligaţiuni de 8 miliarde de lei (RO1418DBN040) emisă iniţial în 2014 şi redeschisă de câteva ori de atunci. Lichiditatea din piaţă s-ar putea menţine astfel amplă, ajutând licitaţiile Ministerului de Finanţe. Creşterea inflaţiei în decembrie la 3,32% a fost conform aşteptărilor economiştilor şi a avut un impact neutru pe piaţa obligaţiunilor. Astăzi vor fi două licitaţii ale Ministerului de Finanţe, una pentru obligaţiuni în valoare 700 de milioane lei cu scadenţa în octombrie 2021 şi alta pentru certificate de trezorerie pe un an în valoare de 800 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here