Doar în luna decembrie, Statul a încasat 15,2 mil. euro din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

0
1280

Statul a încasat în decembrie peste 15,2 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitaţie comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalaţiilor staţionare, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Au fost comercializate 2,09 milioane de certificate aferente instalaţiilor staţionare, în valoare  de peste 15,25 milioane de euro. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând şi sumele din sectorul aviaţiei.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU ETS) s-a aplicat în prima fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfăşoară în perioada 2008 – 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.

România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007). Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here