Profesorul Adrian Streinu-Cercel… Medic, cercetător, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor universitar, fost director şi secretar de stat, actualmente, senator PSD şi om cu multă stare, în Tara lui Caragiale. „Bravos naţiune! Halal să-ţi fie!”

0
2770

La începutul pandemiei, au fost zile când adormeam şi ne trezeam cu imaginea profesorului Adrian Streinu-Cercel… În ultimii 20 de ani, la fiecare ameninţare la adresa sănătăţii publice, domnia sa ne spunea cu exactitate, pe un ton grav, ce trebuie să facem şi ce nu trebuie să facem, ca un adevărat guru al sănătății. Tot domnia sa a fost cel care ne-a liniştit, la începutul pandemiei, spunând că Wuhan este doar „un punct pe hartă uriaşă a Chinei”, atunci când toată lumea medicală internaţională se agita prevestind criza Covid-19.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a condus timp de 19 ani Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, funcţie din care a demisionat pe 28 decembrie 2020, după ce a fost ales senator, pe listele PSD.

Medic şi cercetător, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Adrian Streinu-Cercel a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în anul 1982. După rezidenţiat, în anul 1984, a început să lucreze în cadrul Institutului de Boli Infecţioase din Bucureşti.

În timp, profesorul Steinu-Cercel a mai cochetat cu politica, ocupând funcţia de secretar de stat în Guvernul condus de liberal-democratul Emil Boc, între 6 octombrie – 3 noiembrie 2009 şi 19 noiembrie 2010 – 23 mai 2012. În urma acestei coabitări, ANI l-a declarat de două ori incompatibil, pentru poziţiile deţinute în cadrul Guvernului şi a UMF în paralel cu funcţia de director al Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

În urma unei investigaţii realizate de jurnaliştii de la Rise Project, profesorul Adrian Streinu-Cercel s-a aflat în centru unui mare scandal, declanşat în spaţiul public, în legătură cu un schimb de email-uri avut cu Alina Mihai, manager de produs al departamentului HIV/SIDA & Tamiflu, din cadrul corporaţiei farmaceutice La Roche, responsabilă cu vânzarea medicamentelor destinate bolilor infecţioase. Documentele prezentate de jurnalişti au arătat că profesorul Streinu-Cercel ar fi primit donaţii şi excursii în schimbul prescrierii şi promovării produselor corporaţiei La Roche.

În timpul pandemiei de coronavirus, în perioada 6 aprilie – 23 aprilie 2020, profesorul Streinu-Cercel a fost preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, fiind demis în urma apariţiei, în presă, a unui plan de acţiune împotriva epidemiei care prevedea carantinarea prin separarea de familii a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Cu toate acestea, profesorului Adrian Streinu-Cercel nu i-a mers deloc rău, în pandemie, reuşind să îşi dubleze veniturile, care s-au cifrat la peste un milion de lei, în anul 2020 şi să îşi sporească de 11 ori depozitele în bănci, faţă de anul 2019. Se pare că profesorul Streinu-Cercel nu este deloc “străin” de artă de a face bani… Mulţi, foarte mulţi, bani!

Astfel, celebrul profesor, acum senator social-democrat, a trecut în declaraţia de avere completată în ianuarie 2021, că deţine în conturi, peste 630.000 de lei, 3.753 de euro şi 4.998 de dolari şi că are datorii în valoare de 152.000 de euro. Conform declaraţiei de avere, completate în luna iunie, 2020, profesorul Streinu-Cercel avea în conturi 52.342 de lei şi 953 de euro iar datoriile domniei sale se ridicau la suma de 125.000 de euro. Prin urmare, sumele din bănci s-au înmulţit de 11 ori, de la aproape 57.000 de lei, în 2019, la 668.524 de lei, în 2020.

În plus, pentru campania din 2020, în care a candidat pe listele PSD, pentru Senat, profesorul Streinu-Cercel a împrumutat partidul cu suma de 130.000 lei.

Dar să vedem şi de unde provin frumoasele sume adunate în conturi…

În anul 2020, profesorul Adrian Streinu-Cercel a câştigat de la spitalul “Matei Balş” suma de 161.270 de lei, iar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila”, suma de 167.408 lei. Pentru comparaţie, în anul 2019, declara acelaşi salariu încasat de la Institutul “Matei Balş” şi o sumă mult mai mare de la UMF, mai precis, 231.515 lei.

În anul 2019, profesorul Streinu-Cercel nu a declarat venituri ca persoană fizică autorizată, în schimb, în anul 2020, contractele încheiate în această calitate i-au adus 670.860 lei la care s-a adăugat suma de 104.844 lei obţinută din contracte pentru activităţi medicale şi drepturi de proprietate intelectuală. În total, profesorul Streinu-Cercel a încasat în an de pandemie, 2020, suma de 1,1 milioane de lei, aproximativ 91.700 de lei pe lună, de două ori şi ceva, mai mult decât în anul 2019 când a câştigat doar 493.629 lei. Se vede limpede că profesorului Adrian Streinu-Cercel i-a priit pandemia!

Dacă la toate acestea adăugăm cele două apartamente pe care le deţine în Bucureşti, în sectorul 3 şi în sectorul 5 şi autoturismul Skoda, achiziţionat în anul 2018, putem spune că dl senator Adrian Streinu-Cercel are toată liniştea necesară să lucreze, acum, mai mult pentru popor decât pentru sine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here