Procedura care permite încetarea plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii și transferul în sistemul public de pensii, a fost adoptată de ASF

0
976

Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii și vor să înceteze plata acestor contribuții pentru a-și transfera integral contribuțiile în sistemul public de pensii vor putea face acest lucru.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat norma privind modificarea și completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, se arată într-un comunicat al autorității. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Norma, care stabilește procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii, urmează să fie publicată pe site și transmisă spre publicare Monitorului Oficial.

Conform proiectului de normă, document care a fost supus dezbaterii publice în această lună, participanții care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii vor putea face o cerere de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor de care aparțin, solicitare care își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă.

Proiectul prevede că fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Participanții care vor dori să-și exercite această opțiune ar trebui să ia în calcul și riscurile la care se vor expune mutându-și contribuțiile în sistemul public de pensii (Pilonul I), sistem în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum și a cărui sustenabilitate este serios afectată pe termen lung de procesul de îmbătrânire a populației și a unui număr tot mai mic de angajați care să susțină pensionarii.

Norma ASF nu face decât să aplice prevederile OUG 114/2018, controversata Ordonanță de Urgență care a impus taxa pe lăcomie și a suprataxat mediul de afaceri. Una dintre prevederi dă posibilitatea

Opționalitatea Pilonului II de pensii este însă poate ultima problemă cu care se confruntă în prezent administratorii fondurilor de pensii private. Piața pensiilor private fierbe de 2 luni de zile de la aprobarea OUG 114, care impune administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie.

“Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni”, spuneau încă din decembrie 2018 administratorii.

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, declară acum că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțin că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților. În tot acest vacarm, ASF, arbitrul pieței de capital și pensii private, se abține de la orice comentariu și nu face decât să aplice prevederile Ordonanței de urgență aprobate în luna decembrie de Guvernul Dăncilă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here