Primarul Constanței vrea să concesioneze, pe sume modice, trei piețe importante din oraș. Studiul a fost făcut de firma unui coleg de partid

0
1010

Primarul Constanței a convocat, pe 29 aprilie, o ședință de consiliu municipal în format on-line. Unul din cele mai importante proiecte se referă la soarta celor mai mari piețe din oraș. Practic, Vergil Chițac vrea să le concesioneze, iar sumele sunt modice.

Un studiu comandat de RAEDPP Constanța, instituție condusă de liberalul Teo Hira, apropiat al lui Vergil Chițac, spune, negru pe alb, că cel mai bun lucru pe care îl poate face regia care aparține primăriei este să concesioneze piețele Tomis 3, Unirii și Tomis Nord pe o perioadă de 25 de ani.

Studiul de oportunitate este realizat de firma Atlas Research, care aparține liberalului Costel Stanca, fost director al Administrației Porturilor Maritime, unul din liberalii care au vrut să candideze, în 2018, pentru funcția de primar al Constanței. Firma sa a avut în 2020 o cifră de afaceri de 195.487 de lei și un singur angajat. Reprezentanții RAEDPP au declarat, pentru Constanța 100%, că firma a fost aleasă prin atribuire directă.

SRL-ul cu un singur angajat propune concesionarea, în cazul pieței Tomis 3, pentru că vecinii pieței nu sunt de acord cu lucrările de modernizare, deci primăria nu poate investi, nu poate adăuga noi funcțiuni.

Prețurile pentru concesionare sunt de 1.000 de euro pe lună pentru Piața Tomis 3, adică 0,76 euro pe mp, de 510 euro/lună pentru Piața Tomis Nord, adică 0,73 euro/mp, și de 394,44 euro pe lună pentru Piața Unirii, adică 0,76 euro/mp.

În cazul pieței Unirii, directorul RAEDPP spune că starea actuală este precară și „necesită realizarea unor investiții cu fonduri din bugetul local, concesionarea acesteia fiind oportună.”

Studiul spune clar că piața „are un rol crucial în asigurarea aprovizionării cu produse proaspete pentru locuitorii din zonă” și arată că  starea actuală este nesatisfăcătoare, că funcționează „într-un mediul claustrat depășit din punct de vedere sanitar.” Studiul recunoaște că piața este rentabilă, dar spune că „starea de fapt actuală va amplifica tendința de scădere a atractivității și va duce la o degradare fizică accelerată a construcției, devenind în cele din urmă lipsită de rentabilitate.”

Adică Primăria Constanța, care cheltuie un milion de euro pe an pentru închirierea de beculețe de Crăciun, nu are bani pentru modernizarea pieței și trebuie musai să o închirieze? De ce să nu investească ea? Studiul realizat de firma liberalului nu ne spune nimic despre asta.

 În studiu apare și un amănunt hilar: unul din motivele concesiunii pieței este atragerea de investitori străini.

Studiul realizat de firma liberalului are inclus și modelul de contract. În cazul unui vot pozitiv al consilierilor locali, lucrurile se pot mișca foarte repede.

Și dacă vă întrebați de ce se dorește ca aceste concesiuni să fie făcute pe 25 de ani? Răspunsul e în studiu: este timpul estimat în mod rezonabil necesar concesionarului pentru a obține un venit minim care să îi permită recuperarea costurilor cu investițiile efectuate, a costurilor în legătură cu exploatarea pieței, precum și obținerii unui profit rezonabil.

S-au gândit la toate.

Pentru elaborarea studiilor de oportunitate (au fost mai multe), firma a primit 44.500 de lei.

Proiectul de hotărâre propus de Chițac poate fi consultat AICI. Dacă va trece, de concesiune se va ocupa Primăria Constanța, nu RAEDPP, care are numai rolul de administrator.

În aceeași ședință se va vota și revocarea dreptului de folosință gratuită constituit în favoarea Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța asupra a trei spații pe care aceștia le au, în centrul Constanței (detalii AICI), dar și un plan urbanistic de detaliu, prin care Gigi Alexa, finul lui Becali, vrea să construiască un bloc de 5 etaje pe 136 de metri pătrați, în centrul Constanței (detalii AICI).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here