Politica economica a Romaniei e gresita atat global cat si pe segmente

0
3759

Politica economica a Romaniei nu greseste sistematic in aceeasi directie.

Greseste, analizeaza, emite materiale de propaganda “justificative”, greseste iar, analizeaza …

Nu degeaba avem o crestere medie de sub 1% in ultimii 25 de ani.

Politica economica a Romaniei greseste atat global cat si pe segmente.

Un exemplu graitor este abordarea aderarii la euro.

Romania a tot lansat tinte de aderare la euro de la 2010 la 2012, de la 2015 la 2019. Aceste lansari au fost insotite desigur de comitete si comisii, saratele si covrigei, planuri de transport de numerar si alte cele.

Initial greseala fundamentala a fost eurizarea accelerata a economiei fara a lua in calcul necesitatea de a dubla convergenta nominala cu cea reala. Accelerarea in directia gresita a dus la aprecierea leului spre 3,05, blocarea cetatenilor in credite in valuta luate la cursuri nesustenabile, sicanarea exportatorilor romani.

Criza din Romania a fost rezultatul unor greseli crase de Politica economica.

Realizand probabil dupa criza intregul set de greseli, decidentii romani au inceput sa accelereze in cealalta directie pentru a sterge din memoria contemporanilor eurizarea fortata a economiei.

Astazi aflam urmatoarele:
“Februarie 2016 este prima luna dupa septembrie 2007 in care valoarea creditelor in lei acordate populatiei a depasit soldul imprumuturilor in valuta acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR.” Sursa aici http://m.ziare.com/bani/romanii-si-creditele-ce-s-a-intamplat-pentru-prima-data-in-ultimii-8-ani-1414310-font3

Recent consilierii BNR anunta cresterea dobanzilor la lei tocmai cand populatia a trecut pe lei, desigur in contratimp cu restul lumii civilizate.

Romania chiar insista sa adere la euro or doar vrea sa experimenteze pe romani, indiferent de costurile la nivel individual?

Citeste mai mult pe Lucianisar.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here