„Omul rachetă”, aşa cum îl numeşte Donald Trump pe preşedintele Kim Jong Un, este nemulţumit!

0
1385

Afirmaţia aparţine Vice-Șefului Statului Major al Forţelor Armate Populare Nord-Coreene.

Conform CNN, Vice-Șeful Forţelor Armate Populare Nord-Coreene a avertizat Statele Unite, într-o declaraţie dată miercuri, că are în vedere inclusiv o acțiune militară dacă ameninţările la adresa țării sale vor continua. Declaraţia dată face parte dintr-o serie de avertismente, din ce în ce mai grave, lansate în ultima vreme de Pyongyang, cu privire la viitorul relațiilor cu Washingtonul.

Pak Jong Chon, Vice-Șeful Forţelor Armate Populare Nord-Coreene, a declarat că preşedintele Kim a fost „nemulțumit” de anumite „observații nepotrivite la adresa ţării sale” făcute de președintele american Donald Trump, marți, la Londra, unde a participat la Summit-ul NATO.

Comentariile lui Pak vin pe fondul retoricii agresive adoptate de Coreea de Nord, înaintea expirării termenului limită de un an, auto-impus pentru a purta negocieri cu SUA.

Un oficial al ministerului de externe Nord Coreean, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Pyongyang-ul pregătește Washington-ului un „cadou de Crăciun” şi a avertizat că ceea ce va primi administrația Trump, va depinde de evenimentele următoarelor zile.

În momentul în care Trump a fost întrebat despre recentele evoluţii înregistrate de Coreea de Nord în cadrul testelor balistice și despre stadiul negocierilor nucleare, acesta s-a referit la Kim numindu-l „Omul Rachetă”, o poreclă pe care a mai folosit-o ​​în timpul distanţării dintre Pyongyang și Washington, în anul 2017, sugerând că administrația sa și-a rezervat dreptul de a folosi, inclusiv, forța.

“Avem cea mai puternică armată și suntem, de departe, cea mai puternică țară din lume. Sper că nu va fi nevoie să folosim forţa, dar dacă va trebui, o vom face”, a declarat Trump.

Se pare că aceste comentarii l-au nemulţumit pe Kim.

„Oficialii de rang înalt ai armatei nord-coreene, aşa cum este Pak, de obicei nu emit declarații publice, iar când o fac, se referă doar la tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud”, spune Michael Madden, expert pe problemele Coreei de Nord, la Fundația Stimson.

Pak a fost fotografiat recent alături de Kim, la călărie pe Muntele Paektu, un sit important din Lore, Coreea de Nord, folosit adesea în scopuri de propagandă. Asta face ca declarația sa, de miercuri, să aibă o greutate suplimentară.

Această fotografie nedatată, publicată miercuri de Agenția Centrală de Ştiri Nord-Coreeană, îl prezintă pe liderul Nord-Coreean, Kim Jong Un (centru) alături de soția sa, Ri Sol Ju (dreapta) și de generalul Pak Jong Chon (stânga), în vizită pe Muntele Paketu.

Pak afirmă că, deși Donald Trump a atașat în declaraţia sa şi condițiile preliminare, atunci când s-a referit la utilizarea forței militare împotriva Coreei de Nord, comentariile președintelui l-au „dezamăgit”.

„O asemenea abordare poate irita foarte mult nervii partenerului de dialog, chiar și la cel mai mic derapaj”, a spus el. „Utilizarea forței militare împotriva Coreei de Nord ar fi un lucru oribil din partea SUA”.

Au aparut fisuri în relaţia de prietenie dintre cei doi lideri?

John Delury, profesor la Yonsei University’s Graduate School of Internaţional Relations, a declarat că afirmațiile lui Pak au fost, probabil, un răspuns la declaraţiile lui Trump. Acest fapt a readus în prim-plan retorica comună, specifică anului 2017.

“Este, pe scurt, ceea ce afirmă însuşi Kim Jong Un. Suntem foarte aproape aproape de momentul în care acesta îi va spune direct, lui Donald Trump, ceva de genul: mi-am pierdut încrederea în tine”, spune Delury.

Diplomații de la Pyongyang și Washington au încercat îndelung să negocieze şi să obţină din partea preşedintelui Kim, renunțarea la armele nucleare și la rachetele balistice în schimbul ridicării sancțiunilor SUA și ale Națiunilor Unite care au lovit crunt economia Coreei de Nord.

Deși Coreea de Nord a detonat, pentru prima dată, un dispozitiv nuclear în anul 2006, Pyongyang-ul a testat cu succes rachete capabile să transporte o încărcătură nucleară care ar putea atinge continentul american, în anul 2017, aducând odată cu aceasta o creștere semnificativă a mizei și a urgenței ajungerii la o soluție pașnică.

Anul acesta, Coreea de Nord a acuzat în permanență SUA pentru lipsa progreselor în negocierile nucleare, acuzându-i de cenzură pe secretarul de stat Mike Pompeo și pe fostul consilier pentru securitate naționala, John Bolton. Cu toata iritarea vădită, Pyongyang-ul a depus eforturi notabile pentru a nu-l critica pe Donald Trump și a subliniat importanța relației dintre cei doi lideri.

Pak a afirmat acest lucru, din nou, miercuri, spunând că “singura garanție care împiedică declanşarea conflictului fizic dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord) și SUA, în pofida unei atitudini militare atât de periculoase, este relația strânsa dintre cei doi liderii.”

Nord-Coreenii sunt deosebit de sensibili la orice insulte pe care le percep fi îndreptate către Kim Jong Un şi familia sa. După ce fostul vicepreședinte Joe Biden l-a numit pe Kim ca fiind dictator, luna trecută în timpul unui miting de campanie, Agenția Centrală Nord-Coreeană de Ştiri a publicat un comentariu numindu-l pe acesta „câine turbat” care „trebuie bătut până la moarte, înainte de a fi prea târziu.”

Chiar dacă Trump glumea când a folosit poreclă favorită pe care a folosit-o înainte de a se împrieteni cu Kim, este posibil să se fi jucat cu focul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here