O nouă formă de evaziune fiscală: înlocuirea voucherelor de vacanţă cu prime în bani

0
1894

Înlocuirea voucherelor de vacanţă cu prime în bani va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice 1,2 milioane de deconturi, iar banii nu vor ajunge în turism, a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea.

„Camera Deputaţilor a votat proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite, şi pentru care ne batem de vreo 3- 4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeaşi. Împărţit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariaţii la stat, bugetarii’, a spus Alin Burcea.

Potrivit acestuia, nimeni nu va putea verifica ce vor face oamenii cu banii şi cu siguranţă banii nu vor ajunge în turism.

„Declaraţia dnei ministru (ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu) care spune că banii primiţi după ce se va trece pe prime vor fi verificaţi la decont…poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Nu vă imaginaţi cumva că oamenii aia vor fi verificaţi. Practic, se alege praful de toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanţe se vor duce în turism. Oamenii îşi iau banii, pot să facă ce vor cu aceşti bani şi cu siguranţă vor face cu totul altceva decât turism. Deşi teoretic îi obliga şi Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni şi ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România la Varna cum vă văd şi cum mă vedeţi”, a precizat preşedintele ANAT.

El a subliniat că astfel va apărea evaziunea fiscală, care ar fi fost zero dacă s-ar fi acordat în continuare vouchere de vacanţă.

„Nu pot fi verificaţi. Banii nu se mai duc în turism. Apare evaziune fiscală. Întotdeauna când se pune mâna pe bani oamenii fac ce vor cu ei, nu se respectă destinaţia lor, se pot face orice fel de combinaţii când e vorba de bani. Se plătesc bani poate la o agenţie de turism, poate la un hotel, acela dă banii înapoi şi îşi ţine un comision… Atunci când e vorba de bani tentaţia e mare. Dacă ar fi fost vorba de vouchere, sunt nişte hârtii de valoare, nişte cartoane, realmente evaziunea fiscală ar fi fost zero. În situaţia asta se pot vehicula nişte bani în stânga, dreapta, oricum în zona gri”, a mai spus Burcea.

El a subliniat că, în prezent, este în curs de avizare Legea voucherelor, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2017, până la 1 decembrie 2018.

„Este o lipsă totală, un dispreţ total faţă de noi cei din turism. Mă refer la Ministerul Muncii. Este o lipsă totală de respect şi faţă de ministrul Mircea Dobre (ministrul turismului n.r), care se zbate ca peştele pe uscat ca în trei-patru zile să scoată Legea voucherelor. Am vorbit ieri cu el şi a a spus: Nu, asta merge înainte. Legea voucherelor va fi Ordonanţă, că nu poate să fie lege. Ca să vă daţi seama de absurdul situaţiei, şi de penibilul situaţiei, în teorie, proiectul de lege a voucherelor pentru bugetari, fiind pornită la semnat la cele trei sau patru ministere, poate să fie dată efectiv în următoarele două săptămâni. Atunci vom avea, dacă vom avea, vom vedea, vouchere pentru bugetari, care intră teoretic în vigoare de la 1 iulie până la 1 decembrie 2018, când, vor fi scoase din uz”, a explicat preşedintele ANAT.

Acesta a atras atenţia că voucherele se implementează în prezent la nivelul firmelor private, însă anul trecut rezultatele au fost slabe, dar şi că este posibil ca Ministerul de Finanţe să nu avizeze Ordonanţa, deoarece suma necesară pe această jumătate de an este de 180 milioane euro şi nu a fost prinsă în buget.

„După mine este o bătaie de joc pentru că ne-am străduit de trei ani de zile să implementăm vouchere de vacanţă. Ele în acest moment sunt implementate la nivelul firmelor private, dar anul trecut au fost nişte rezultate foarte slabe. În jur de 10 milioane de euro. Şi dacă rămânem pe mediul privat, lucrurile mergând relativ bine din punct de vedere economic, ar fi ajuns undeva la 15 milioane euro pe sistemul privat. Aceste vouchere de vacanţă, dacă ar fi intrat cam 300 de euro la 1,2 milioane salariaţi, ar fi însemnat cam 360 milioane euro. Acum să vedem cum e şi cu voucherele astea, pentru că este posibil ca Ministerul de Finanţe să nu avizeze această Ordonanţă pentru că suma pentru vouchere este de 180 milioane pe jumătatea aceasta de an şi nu este prinsă în buget”, a subliniat Burcea.

Preşedintele ANAT a mai semnalat că vor apărea şi alte probleme, deoarece, de la 1 decembrie 2018, angajaţii din sectorul privat vor primi ‘cartoane’, iar cei de la stat bani şi vor fi două tipuri de comisioane.

„Se va plăti şi cu bani cash şi cu cartoane şi vom avea două tipuri de comisioane. (…) Din punct de vedere tehnic nu există un soft care să permită acest lucru. Să nu mai spun că este şi ilegal. Nu ai voie să vinzi acelaşi produs la două preţuri”, a menţionat Burcea.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că voucherele de vacanţă şi normele de hrană se vor acorda de la începutul lui 2018 în bani.

„Mai mulţi bugetari iau tichete de masă anul acesta şi, de asemenea, este o ordonanţă de urgenţă, dată de Guvernul României, în care toţi bugetarii iau un voucher de vacanţă, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde şi aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că de la 1 decembrie 2018 se vor acorda 475 de lei pe lună, echivalentul a două norme de hrană şi un voucher de vacanţă.

Deputaţii din Comisia de muncă au dat marţi un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar. În favoarea raportului au votat 15 deputaţi, 4 s-au abţinut şi 2 au votat împotrivă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here