Nestabilind o dată ţintă pentru aderarea la zona euro, România riscă să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante de aderare

0
1523
Programul Operaţional Regional 2014-2020 MDRAPFE

România trebuie să stabilească o dată ţintă pentru aderarea la zona euro, alături de un program de aderare, însă pentru moment există riscul ca ţara noastră să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante, acela ca deficitul bugetului consolidat să fie sub 3%, a declarat, , în cadrul unei dezbateri, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

“Ca să adere la zona euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă nominală. Acestea au fost îndeplinite încă din 2015. În momentul de faţă, însă, la nivelul Comisiei Europene există îngrijorarea că, în cazul unuia dintre aceste criterii, România riscă să meargă înapoi, să nu îl mai îndeplinească.

Este vorba despre deficitul bugetului consolidat, cel care trebuie să fie sub 3%. Calculele spun că, după o creştere susţinută, cum a fost anul trecut, de 4,6%, respectiv după cea de 5,7% din primul trimestru al acestui an, există riscul ca expansiunea să ducă la un avans al deficitului. Cred că analizele au fost suficient de solide, astfel încât să ducă la decizia de anunţare a procedurii de abatere semnificativă de la deficit”.

Conform spuselor oficialului european, este important să se stabilească o dată ţintă a aderării la zona euro, în tandem cu un program pe paşi care să ducă la respectarea datei respective.

Angela Cristea a mai afirmat că, în prezent, Comisia Europeană este îngrijorată că, în cazul reformelor structurale lansate acum câţiva ani în ţara noastră, în unele domenii se fac uneori “paşi înapoi” sau “în altă direcţie”.

Doamna Cristea a mai spus: “Suntem îngrijoraţi să credem că în mai multe domenii paşii nu se fac înainte, ci mai degrabă în altă direcţie, uneori înapoi, alteori pur şi simplu pe o altă viziune. Aceasta, desigur, nu ajută neapărat la consolidarea unei continuităţi în politicile publice”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here