Mugur Isărescu-un funcționar bancar mediocru…cum ar fi trebuit să fie un Guvernator Bancar?

0
795
isarescu

Există un gen proxim și o diferență specifică care definesc decidentul în materie monetară.

Genul proxim este politicianul. Guvernatorul băncii centrale este un politician; nu trebuie să ne ascundem după deget, câtă vreme moneda este produsă de stat, nu de piață, deciziile privind cantitatea de bani și aspectele anexe (condițiile de creditare, rata dobânzii etc.) sunt decizii politice; de asta vorbim de „politică monetară“.

Din acest punct de vedere, calitățile pe care trebuie să le întruchipeze un guvernator de bancă centrală sunt aceleași cu cele pe care ar trebui să le prezinte decidentul politic în general. În opinia mea, acțiunea politică se axează mai puțin pe raționalitate (calculul economic este posibil doar în sfera pieței și a diviziunii muncii bazată pe proprietate privată, nu în spațiul public/politic) și ar trebui să se bazeze mai mult pe virtuți.

Astfel, un guvernator bun este o persoană cu un nivel intelectual ridicat, deci înțelept, cu un profund discernământ al faptelor, cumpătat și ferm în acțiunile sale.

Diferența specifică derivă din contextul în care se exercită această autoritate politică: moneda. Aici trebuie să avem în vedere unul din principiile de fier al științei economice, care spune că bunăstarea generală a unei societăți este independentă de cantitatea de bani de care dispune.

De asemenea, tot știința ne spune că modificarea cantității de bani are efecte de redistribuire a avuției. Prin urmare, mulți economiști au arătat că în domeniul monetar este foarte important ca deciziile politice să fie puse cât mai mult posibil pe pilot automat și nu lăsate la libera discreție a unei persoane.

Deci regimul monetar este mai important decât persoana care conduce banca centrală. Personal cred că un regim bazat pe reguli cât mai stricte (dacă nu pe piață) este de natură să producă rezultate superioare.

De o bună perioadă, BNR a implementat o astfel de regulă de conduită monetară, așa-numita politică de țintire a inflației, dar consider că adoptarea unei reguli mai stricte (de pildă, consiliul monetar din Bulgaria) ar fi servit mai bine interesele românilor.

În concluzie, guvernatorul ideal ar trebui să fie o persoană virtuoasă care să aibă un spațiu de manevră cât mai mic (să decidă cât mai puțin).

În raport cu teza generală prezentată mai sus, apreciez că politica monetară a fost mediocră în mandatul domnului Mugur Isărescu. Mandatele sale au cuprins o perioadă de hiperinflație și o criză economică de amploare. Dacă ne uităm la țările vecine, foste comuniste, vedem că au avut o performanță superioară României în ceea ce privește politica monetară.

În raport cu contextul istoric și realitatea politicii românești, apreciez că guvernatorul BNR a jucat rolul de bară stabilizatoare, funcționând într-un angrenaj politic profund contaminat de corupție și prostie, care a tins adesea să răstoarne cu totul economia.

Bogdan Glăvan este profesor universitar

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here