Sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor acuză Guvernul de minciună: Bugetul pe 2019 nu prevede majorările salariale

0
766

Guvernul măsluiește bugetul pe 2019, după ce a blocat sporurile la nivelul lunii decembrie 2018, acuză sindicatele din cadrul Administrației Penitenciarelor. Acestea susțin că proiectul prezentat de către Ministerul Finanțelor nu prevede majorările salariale care trebuie acordate conform legii salarizării aflate în vigoare.

„Concret, din bugetul Ministerului Justiției lipește suma de 185 de milioane lei, necesară plății drepturilor salariale susamintite. Pe fondul înghețării celorlalte elemente și drepturi salariale (OUG 114/2018 art. 34 alin. 2) constatăm că proiectul prezentat de către Ministerul Finanțelor Publice nu conține nicio referire la creșterea salarială susamintită (OUG 114/2018 art. 34 alin. 1) și la momentul acordării acesteia. Ceea ce pune sub semnul întrebării acordarea acestei majorări salariale care, altă scamatorie, de această dată nu are acoperire bugetară pentru a putea fi pusă în plată.

Ceea ce, raportat la faptul că, varianta inițială a proiectului care a devenit OUG 114/2018 nu a inclus vreo majorare poate acea cel puțin două explicații: (i) fie Guvernul încearcă să ascundă o parte din deficitul bugetar suplimentar (2,5 – 3%) cauzat direct de această majorare, pentru a se înscrie în plafonul impus de UE, (ii) fie Guvernul ne-a înșelat și în acest an așteptările și folosește acest tertip pentru a nu acorda majorarea promisă in extremis chiar dacă aceasta nu acoperă nici măcar rata inflației și deprecierea puterii de cumpărare”, a declarat, într-un comunicat, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Acesta atrage atenția asupra faptului că, pentru motive legate de construcția bugetară, Casa Națională de Pensii a cerut ca o serie de ordine privind majorările salariale să nu fie puse în practică „până la noi dispoziții”.

Proiectul de buget trebuia adoptat la finele anului trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La finele lunii ianuarie, Ministerul Finanțelor a pus pe propriul site în dezbatere proiectul de buget. Acesta a atras criticile primarilor din marile orașe, care se vedeau cu sume importante tăiate. Ulterior, Guvernul a decis să treacă la autoritățile locale o serie de plăți sociale, însă asta a atras alte nemulțumiri. UDMR nu este mulțumită de bugetele locale. Libertatea a scris luni că Guvernul ia în calcul majorarea cotei generale de TVA sau preluarea la bugetul central a unor obligații sociale ale autorităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here