La vreme de pandemie, fiecare guvern se descurcă aşa cum poate… România, ca de obicei, surprinzătoare

1
1814

Faptul că suntem pe cont propriu, în această nebunie, nu mai este un secret pentru nimeni. Fiecare luptă pentru el şi ai lui. Poveştile frumoase despre solidaritate sunt din ce în ce mai departe de adevăr. Iată că Unchiul Sam a trecut la faza în care încearcă sigilarea Statelor Unite din restul globului, președintele Donald Trump declarând că va suspenda temporar imigrația. Nu este încă limpede temeiul juridic al unei asemenea măsuri, fără precedent în istoria SUA, dar magnatul de la Casa Albă susține că astfel vor fi salvate locurile de muncă ale americanilor și va fi întărită apărarea ţării împotriva „inamicului invizibil”.

Campaniile americane avertizează, de mai multe săptămâni, că administrația Trump folosește pandemia coronavirus pentru a modifica agresiv agenda imigrației. Reinstalarea refugiaților a fost pusă în așteptare, birourile de eliberare a vizelor de şedere sunt în mare parte închise iar ceremoniile de acordare a cetățeniei americane nu mai au loc. În acelaşi timp, SUA a continuat să deporteze mii de oameni, inclusiv bolnavi.

Frica de infecții aduse de străini nu se manifestă doar în America. În Guatemala, oameni care s-au întors din străinătate, în special din America, au fost atacaţi, chiar dacă respectă regulile de carantină şi testele efectuate au arătat că sunt negativi.

Pe măsură ce Statele Unite par să se îndrepte către o închidere completă a granițelor, preşedintele Trump continuă să solicite ridicarea blocajelor și „eliberarea” cetățenilor. Mai multe state din sud se arată de acord cu repornirea activităţii economice. Brian Kemp, guvernatorul statului Georgia, face chiar un pariu îndrăzneţ şi cu o miză uriaşă pentru sănătatea publică, intenţionând să permită deschiderea saloanelor de manichiură-pedichiură, a celor de terapie şi masaj, a sălilor de bowling și a celor pentru alte sporturi, începând de vineri. Cu siguranţă, acest lucru va fi pe placul excentricului președinte american și împotriva opiniei experţilor care avertizează că o redeschidere atât de rapidă ar putea să producă „efecte inverse “. Unul dintre mesajele grupurilor de protestatari care au ignorat regulile de distanțare socială pentru a-și exprima opoziția faţă de obligaţia de a nu părăsi domiciliul, în mai multe state americane, în acest weekend, a fost: „Libertate dincolo de frică”. Președintele Donald Trump este cercetat pentru instigarea şi încurajarea manifestațiilor. “Au căpătat febră stând acasă şi vor să se întoarcă la lucru”, a declarat Trump în timpul conferinței de presă, susținută ieri, la Casa Albă.

Între timp, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a mers cu un pas înaintea preşedintelui Trump, alăturându-se unui miting de protest împotriva măsurilor de carantină.

Pe măsură ce creşte numărul cererilor de revenire la o viața normală, oficialii din domeniul sănătății avertizează că valurile suplimentare ale pandemiei sunt practic inevitabile și că abandonarea distanţării sociale va înrăutăți dramatic, lucrurile. Cu toate acestea, sunt tot mai mulți cei care speră că testele de anticorpi ar putea oferi cheia redeschiderii economiilor.

Săptămâna viitoare, la New York, va începe, „cea mai agresivă” serie de testări în privinţa anticorpilor, din SUA, potrivit guvernatorului Andrew Cuomo, care a avertizat că „ne aflăm doar la jumătatea luptei cu bestia”. Cuomo, ca și alți guvernatori de pe ambele părți ale eşichierului politic american, au contestat afirmațiile lui Trump care spunea că „există suficiente teste de coronavirus”.

Pe de altă parte, Chile urmează să devină prima țară din lume care va emite, celor vindecați, „carduri de imunitate” permițându-le, astfel, să se întoarcă la muncă, în pofida faptului că Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că nu există dovezi clare că testele de anticorpi pot determina imunitatea.

Teama de şomaj în Europa

În Europa, pe fondul temerilor tot mai ridicate faţă de viitoarele rate ale șomajului, o parte dintre ţările UE se întorc la muncă. Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, sunt expuse riscului pandemiei de coronavirus, potrivit companiei de consultanţă McKinsey. Într-un raport publicat astăzi, se arată că „rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la mai mult de 11% și va rămâne ridicată pentru mai mulţi ani dacă infecţia cu coronavirus nu va fi rapid eradicată”. Estimările vin pe măsură ce unele părți din Europa încep să relaxeze uşor restricțiile. Germania a început astăzi să ridice blocajul, permițând redeschiderii unor companii și a unor magazine. Danemarca, care a redeschis școlile săptămâna trecută, va permite saloanelor de coafură, cabinetelor stomatologice, școlilor de șoferi și altor întreprinderi mici să își reia activitatea. Pe de altă parte, Franța, nu va reveni, prea curând, la normal, conform afirmaţiilor premierului Édouard Philippe.

Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii traversează o perioadă de foc

Directorii de spitale critică guvernul pentru că a anunțat că nu pot fi livrate echipamentele de protecție personală, necesare medicilor din cauza stocurilor „scăzute”, la nivel mondial. O livrare de echipamente de protecţie, aşteptată, ieri, din Turcia, încă nu a sosit. Tot ieri, oficialii britanici au recunoscut că premierul Boris Johnson a ratat cinci întâlniri de urgență în primele etape ale pandemiei. Reacţiile vehemente nu au întârziat să apară.

În Australia, plajele încep să se redeschidă

O parte dintre frumoasele plaje australiene încep să se redeschidă, dar lucrurile sunt departe de a se întoarce la normal. Începând de astăzi, australienilor li s-a permis accesul pe plajele din Sydney și Gold Coast, dar cu obligaţia păstrării distanţării sociale. Intrarea în apă va fi interzisă iar exerciţiile fizice vor putea fi efectuate doar în cadru restrâns.

În USA, redeschiderea plajelor din Jacksonville, Florida nu s-a făcut cu aceiaşi precauție. Mulțimile adunate au exultat de bucurie în momentul în care poliția a deschis barierele. Mulţi oameni au fost văzuți înotând, mergând cu bicicleta, pescuind sau făcând surfing.

România, mereu surprinzătoare

Ieri, în a doua zi de Paşte, a apărut pe toate canalele de ştiri programul „Vacanţa Mare” propus Guvernului României de doctorul Adrian Streinu Cercel. Autentic, deşi pare a fi, mai mult, o glumă amară, programul propus conţine câteva puncte la care nimeni, în toată această lume înspăimântată de pandemie, nu a putut să se gândească… Printre propunerile eminentului profesor doctor, guru al pandemiilor si situatiilor de criza sanitara, alături de nu mai puţin celebrul secretar de stat dr. Raed Arafat, se regăsesc: izolarea persoanelor de peste 65 de ani, în hoteluri rechiziţionate, astfel încât să fie ţinute singure sau împreună cu persoane de aceeaşi vârstă şi izolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani. Aceştia vor lucra de acasă, acolo unde se poate iar dacă nu există această posibilitate se vor deplasa către locul de muncă începând cu ora 07:30, dimineaţa, urmând ca de la 9:30 se zburde tinerii, sub 40 de ani.

Conform programului, ar urma să se formeze un Guvern Antipandemic care va deconta toate costurile, va suspenda toate taxele şi va dispune testări random, pe stradă.

Proiectul profesorului Streinu Cercel apare sub antetul Institutului Matei Balş. Deşi în urmă cu câteva zile, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, susţinea exact acelaşi lucru, cu privire la izolarea cetăţenilor cu vârste peste 65 de ani, după izbucnirea valului de critici la adresa programului, acesta s-a dezis.

Într-o declaraţie de presă susţinută astăzi, marţi, 21 aprilie 2020, Preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept inacceptabile, propunerile profesorului Streinu Cercel.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here