Italia a pregătit un plan de urgență pentru sistemul bancar

0
1384
Italia a pregătit un plan de urgență pentru sistemul bancar

Guvernul în funcţie al Italiei a pregătit un plan de urgenţă pentru relansarea sistemului bancar, afirmă surse guvernamentale citate de cotidianul La Repubblica, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins planul Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.

Guvernul în funcţie al Italiei a pregătit un plan de urgenţă pentru relansarea sistemului bancar, afirmă surse guvernamentale citate de cotidianul La Repubblica, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.

Asistență de stat pentru sistemul bancar

Conform unui oficial de la Palatul Chigi, Guvernul a elaborat deja „un proiect de lege pentru asistenţă financiară de stat în sectorul bancar”.”Proiectul va fi aprobat când va fi necesar”, a declarat vineri seară un oficial guvernamental italian.Sâmbătă nu este programată nicio şedinţă de guvern în Italia, astfel că decretul probabil va fi aprobat luni.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea băncii falimentare Monte dei Paschi di Siena (MPS) de prelungire a activităţilor pentru capitalizarea privată. Decizia BCE deschide calea implementării unui plan de asistenţă financiară de stat pentru relansarea sistemului bancar italian.

Efecte în zona euro

Eşecul Guvernului Matteo Renzi în referendumul constituţional riscă să amplifice criza bancară din Italia, cu efecte în zona euro, a comentat recent cotidianul Financial Times, avertizând că acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementări europene de gestionare a băncilor falimentare.

Bancherii par să nu mai aibă la dispoziţie soluţii din sectorul privat pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi, pledând acum pentru un plan de salvare cu fonduri de stat. Chiar dacă pieţele financiare au reacţionat relativ calm la rezultatul referendumului italian, experţii cred că este „mai dificil” să fie obţinută o investiţie de un miliard de euro din Qatar de care depinde planul în valoare de cinci miliarde de euro pentru capitalizarea Băncii Monte dei Paschi, cea mai veche din lume. Oficialii din domeniul bancar se tem că un eşec în relansarea acestei bănci, care se află, potrivit evaluărilor UE, în poziţia cea mai riscantă la nivel european, ar putea afecta încrederea investitorilor în întregul sector bancar din Italia, care se confruntă cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here