In business coaching nu trebuie sa platesti pentru timpul coach-ului ci pentru rezultatele tale

0
1485

Coachingul este o experiență de parteneriat care are ca obiectiv atingerea unui scop. Coaching-ul este călătorie împreună către o țintă. Și atunci un coach va fi plătit în momentul când ajunge împreună cu tine la țintă.

Coachingul și, mai ales business coaching-ul, este despre obiective, focus, acțiune și rezultate. Este despre fapte și acțiuni concrete care pot fi foarte ușor măsurate. Coaching-ul este despre a face lucruri.

Coaching-ul de business nu este despre iluminare și nici despre cimilituri smart. Este despre acțiune, despre claritate și efort.

Un coach autentic este tot ce poate fi mai opus ideii de ”guru”. Un coach este un partener, nu un profesor. Un coach își asumă riscuri de business alături de client, de partenerul său.

Atunci eu nu înțeleg de ce plătiți un coach cu ora..? De ce credeți că un coach poate face din business-ul vostru într-o oră ce nu ați putut face voi în ani de zile..? De unde vine încrederea asta în ”magia” unui coach care poate ”transforma” business-uri cu două întrebări..?

Sunt și eu coach. Cu mult mai puțină experiență de coach decât de consultant de business, e drept, însă știu cum funcționează lucrurile. Și chiar nu funcționează așa. Un om nu se schimbă în 4 sesiuni. Și nici nu va ”deveni milionar în 6 pași” și nici nu va deveni brusc fericit după o sesiune de coaching.

De asemenea, o companie nu se ”transformă” cu trei discursuri motivaționale. E nevoie de luni de zile de lucru și de insistență și disciplină și implicare (nu am similar pentru englezescul ”commitment”), de lucru cu oameni, de teste, de modificat valori și poate chiar de restructurat echipe pentru a ajunge la rezultate concrete.

Coaching-ul autentic se plătește în rezultate

Cei mai mari coachi de business din lumea asta nu sunt plătiți la oră ci la rezultate. Ei lucrează cu clienții luni sau chiar ani de zile și nu lucrează doar cu managerii ci cu echipe întregi. Dacă rezultatele apar, atunci coach-ul este plătit. Este plătit foarte bine, e drept, însă NUMAI DACA produce rezultate și doar dacă acele rezultate sunt cu adevărat foarte bune. Și da, cei mai mari coachi din lumea asta au avut proiecte în care nu au avut rezultate și, ca urmare, NU AU FOST PLĂTIȚI.

A plăti un coach cu ora este ca și cum ai plăti un medic chirurg cu ora. Și totuși noi o facem…

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a căuta un coach

Însă nu ar trebui să fie așa. Ar trebui să vedem în coach un partener de performanță pe termen lung și un partener de drum de business. Și ar trebui ca și tu să fii pregătit(ă) pentru această experiență. Deci ce ar trebui să știi înainte de a-ți căuta un coach?

1. Să știi ce vrei

În coaching intri ca sa atingi o țintă anume, un obiectiv, un scop clar, bine definit (da, SMART!)

2. Să știi cât de mult vrei ce vrei

În coaching intri atunci când știi cât contează acest obiectiv pentru tine. Dacă contează și poți investi aici dedicare și efort, da, e ok. Dacă este un obiectiv care nu contează pentru tine, nu intra în coaching.

3. Să știi cât îți poți permite să dai pentru a obține ce vrei

În coaching intri atunci când știi cât îți poți permite să dai pentru a obține acel obiectiv. Bani, efort, timp, energie. Trebuie să ai ”bugetul” făcut.

4. Să lucrezi cu oamenii așa cum lucrezi cu tine

Poate că sesiunile de coaching se întâmplă cu tine însă rezultatele de coaching se întâmplă între tine și echipa ta. În business coaching, coach-ul tău este coach-ul echipei tale. Nu există aici nici acțiuni și nici rezultate individuale. Doar decizii individuale.

5. Să fii sincer

În coaching totul este despre încredere. Dacă nu există încredere, nu există parteneriat. Este cea mai dură și clară regulă: dacă nu ești sincer, atunci procesul s-a încheiat instant.

Dacă ai aceste condiții îndeplinite, mergi la un coach. Și spune-i ce vrei. Și spune-i cât de mult vrei acel lucru. Și cât de mult vrei să investești în acest proces.

Și dacă după ce ai făcut și după ce ai spus toate aceste lucruri ți se va cere un tarif pe oră atunci e mai bine să pleci. Nu e coach-ul tău.

Business Strategist | Businness Coach

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here